Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe Fatimske u Slobodnici

Slobodnica (IKA)

Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po Tebi i s Tobom uzdignemo k nebu!“ proslavljen je blagdan Gospe Fatimske u petak 13. svibnja u Župi sv. Marka, evanđelista u Slobodnici.

Pobožnost Gospi i klanjanje pred Presvetim, prije mise predvodio je župnik Pero Stanić. Zatim je uslijedilo svečano večernje euharistijsko slavlje, koje je uz župnika Stanića predvodio vlč. Marin Knežević. Govoreći o porukama koje je Gospa u Fatimi povjerila dječici vlč. Marin je pojasnio kako su one i danas aktualne i osvješćuju da Bog za velika djela uvijek izabire one malene, neznatne, ne gleda na vanjštinu nego u čovjekovo srce.

„Gospodin nas poziva da mu otvorimo svoje srce, predamo mu svoj život, molimo za njegovu volju u našem životu. Gospa nas poziva da molimo krunicu da razmatramo njezina otajstva kako bi susreli Gospodina i dopustili mu da mijenja naš život. Krunica je naša zaštita i najjače oružje protiv grijeha i zla. Uvjerili smo se to u Domovinskom ratu kada se krunica tako molila u našim obiteljima. Molimo Gospu da nam pomogne spoznati volju Božju u našim životima, da mu služimo i ljubimo ga iznad svega, da doživimo ljepotu Božjeg milosrđa…“,poručio je vlč. Knežević, koji je i osobno posvjedočio kako je na hodočašću u Fatimi snažno doživio ljepotu Božjeg milosrđa.

Na kraju mise slijedila je tradicionalna zavjetna procesija s Gospini kipom, kojeg su nosili zauzeti vjernici, od župne crkve kroz najdužu ulicu u mjestu – Gornja mala. Kuće i dvorišta u toj ulici okićene su slavonskim ručnim radovima što pokazuje kako vjernici časte svoju Gospu Fatimsku i čuvaju tu tradiciju. Na kraju ulice priredili su za Gospu i ukrasili sjenicu. Tu je vlč. Knežević predvodio Marijanske litanije u kojima su posebno mjesto imali zazivi posvećeni Gospi koja se časti u hrvatskim svetištima. S Gospinim kipom vratili su se u crkvu gdje su molitvom “Fatimska Djevice”, kako stariji tako i oni najmlađi, zahvalili dragoj Gospi na njezinoj blizini i majčinskoj ljubavi.

Odanost Nebeskoj Majci župljani su iskazali i sudjelujući na trodnevnoj duhovnoj pripravi koju je također predvodio vlč. Knežević.

Gospa Fatimska u toj se župi časti od 1959. godine kad je u Župu stigao Gospin kip iz Portugala. Iste je godine na Markov dan bila veličanstvena procesija kroz selo s Gospinim kipom, koja je okupila više od 2000 vjernika i velik broj svećenika. S kipom su dobili i molitvu “Fatimska Djevice” koja je prevedena na hrvatski jezik i od tada je mole na kraju svake mise. U vrijeme komunizma procesije nisu bile dopuštene te je prva procesija na inicijativu tadašnjeg župnika Mire Tomasa ponovo održana na blagdan Gospe Fatimske 1995. godine i od tada je nastavljena kroz sve godine do sada.