Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe od Karavaja u Tisnom

Tisno (IKA)

Blagdan Gospe od Karavaja proslavljen je u nedjelju, 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiriju marijanskih svetišta Šibenske biskupije.

Središnje misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Suslavili su župnik u Tisnom don Lazar Čibarić i župnik u Jezerima don Tuna Jozić. Na slavlju su bili i brojni vjernici iz Šibenske biskupije te iz susjedne Zadarske nadbiskupije. Kako je Gospa od Karavaja na poseban način zaštitnica obitelji, slavlju su nazočile i obitelji s djecom koja su blagoslovljena na kraju slavlja.

U homiliji je biskup Rogić kazao kako svetište na Karavaju više od 300 godina okuplja vjernike koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, koji u nevoljama života traže pomoć te koji zahvaljuju Bogu po Majci Isusovoj, Pomoćnici kršćana. „Ovo sveto mjesto odiše molitvama Mariji Majci. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu“, rekao je.

Biskup je naglasio kako se ove godine pobožnost nebeskoj Majci događa na nedjelju Presvetog Trojstva. Istaknuo je kako nema veće tajne od tajne svetkovine Presvetog Trojstva. „Slavimo Boga kakav on u sebi jest, jedan Bog u trima osobama, trojstven u jedinstvu i jedinstven u trojstvu. Tajna božanskoga bića koje nas beskrajno nadilazi i o kojemu znamo samo ono što nam je Bog u svojoj velikoj milosti objavio. Izvan toga i više od toga naš um ne može doprijeti. Ne možemo Boga  obuhvatiti razumom. Kako se ta tajna neizreciva ostvarivala, pokazala i djelovala u životu Blažene Djevice Marije? Otac Svemogući nju izabra da postane majkom njegova jedinorođenoga Sina. Osjenjena Duhom Svetim rodit će Spasitelja, Isusa Krista. Božje Trojstvo uvijek je na djelu jedinstveno“, ustvrdio je biskup.

Naglasio je kako je Marija prihvatila izabranje, bila ispunjena milošću i rodila Bogočovjeka, Mesiju, obećanog Sina Božjega. „Kroz cijeli Marijin život ostvaruje se njezino predanje. I kad kliče svoj ‘Veliča duša moja Gospodina’. I kad rađa u štalici, i kad bježi u Egipat, i godine samozatajnog obiteljskog života u Nazaretu, i slušanje vijesti koje dopiru do nje što sve njezin Sin čini, i na koncu kad doživljava da drži njegovo mrtvo tijelo u svom krilu podno križa. Ona je i tada milosti puna, ona je i tada od Boga izabrana, ona sve to nosi snagom Duha Božjega kojim je ispunjena. I bit će na nebo uznesena i bit će na nebu okrunjena i bit će naša Majka za sva vremena jer rodila je i nas pod križem kad smo ju za majku dobili“, istaknuo je.

„Ona je i sada naša Majka koja bdije i kojoj se za pomoć utječemo. Okrunjena Gospa sjaji svjetlom sunca jer je odraz Božje ljubavi, dobrote i brižnosti. Mjesec pod nogama slika je svih mijena ljudskog života koje su do Boga pokorene, prolazne, a pobjeđuju se vjerom, vjernošću Božjim zapovijedima. Isus Krist daje život vječni. Isus Krist obnavlja ljudsko dostojanstvo i nudi istinsku radost sadašnjeg života koji vodi u vječnost. On je pobijedio za nas i grijeh i smrt, a darovao nam oproštenje i život. Na svadbi u Kani kao da se Isus još nije odlučio započeti javno djelovati ‛Još nije došao moj čas!’, reći će Mariji. A Majka će ga potaknuti, izazvati, nagovoriti da im pomogne. Siguran sam da se u tome svi prepoznajemo“, naglasio je propovjednik.

„Ovdje smo gdje se već 300 godina moli Majku da nas zagovara kod svoga Sina. Svako novo iskušenje vlastito pojedinom vremenu, dovodilo je vjernike ovamo da mole Majku: zagovaraj nas! Priznajemo svoje slabosti, svoje grešnosti, tražimo pomirenje s Bogom, ni ne usudimo se iz svojih padova pred Boga doći. Ali zato Ti, Majko, prenesi naše molitve. Ponovno svome Sinu reci: tužni su, krenulo im je naopako, boje se, kako će sve to proći, hoće li se radovati životu“, kazao je biskup Rogić.

Na kraju je kazao kako Marija neće zakazati. „Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin rod koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Marija nam govori: Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja, radosne vijesti, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i nas međusobno, jednih prema drugima, neka nam budu pravila za život. I pronaći ćemo mir, životnu snagu i radost života, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata“, nadodao je mons. Rogić.

„Posvjedočimo ljubav koja će se znati darivati drugima bez pridržaja kako bismo bili dostojni jednom zauvijek živjeti u Tajni Ljubavi Presvetoga Trojstva“, zaključio je šibenski biskup.