Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Majke Božje Karmelske u Krasici

Krasica (IKA)

Župa Krasica, u Bakarskom dekanatu, proslavila je 16. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice Majke Božje Karmelske.

Prijepodnevnu misu predvodio je župnik Krasice i Sušačke Drage vlč. Marko Kopić, a poslijepodnevnu vlč. Nikica Jurić, župnik Bakra i Sv. Kuzma. Suslavili su mons. Stanko Kovačić, župnik Praputnjaka; vlč. Marko Šarić, župnik Hreljina i Zlobina i vlč. Ivan Marković, župni vikar Kukuljanova i Škrljeva.

Vlč. Jurić započeo je propovijed pitanjem: Što nama znači blagdan Majke Božje Karmelske? Rekao je kako je nekoliko godina bio župnik u crkvi Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi i da mu je taj blagdan osobito drag te je zahvalio župniku što ga je pozvao kao predvoditelja misnog slavlja: „Marija je ta koja nas potiče da razmišljamo kako je nasljedovati, oduševljavati se poput nje za obitelj i biti ponizan, ali razmišljati i o svom poslanju na ovoj zemlji. Mističar sv. Ivan od Boga napisao je djelo „Put uspinjanja na Karmel“ i objasnio kako se treba duhovno uzdizati pored svega našeg ovozemaljskog. Uspinjanje je mukotrpno i teško a da bismo se mogli popeti na brdo moramo se osloboditi zapreka na tom putu , a to su naše ljudske slabosti. Marija je divan lik kojeg trebamo nasljedovati a brdo Karmel simbolično mjesto na koje se trebamo uspeti. Ako čovjek želi rasti u duhu, mora se udaljiti od svakodnevnice, razmatrati, moliti. Mi imamo premalo vremena za pobožnosti. Ako odlaziš na duhovne obnove, moliš krunicu, redovito si nedjeljom na sv. misi, izgledaš čudno. Ali čudaci su izabrani. Bog se oholima protivi, a uzvisuje ponizne. Nije poniznost danas na cijeni. Nego, da budeš lijep, da voziš dobar auto, da znaš prevariti…

Marija je bila žena poniznosti. Nije završila teologiju ali od roditelja Ane i Joakima je naučila moliti. Koliko mi molimo? U mojoj se obitelji molilo svaku večer. Moj otac i majka i braća, svi smo molili krunicu. I išli zajedno na svetu misu. I zato sam ja svećenik. A danas , roditelji pošalju dijete na misu, a njih nema. Kakva su to vremena? Kome propovijedati? Kako danas oduševiti nekoga za Isusa Krista? O tome često razmišljam. I shvatio sam. Treba kleknuti, pasti na koljena i moliti. Svaki dan. Kada sam došao u Bakar uzeo sam moto: obnoviti lice župe. Ali kako? Moliti na koljenima prije mise krunicu sa svojim župljanima, imati klanjanje. Kada vidim na misi u klupi roditelje s djecom, nitko nije sretniji od mene“, rekao je vlč. Jurić istaknuvši kako je Marija divan uzor molitve, a njezino iskustvo, koje je pohranjivala u svom srcu i koje prenosimo drugima treba nas poticati i da svoje osobno iskustvo vjere, duhovnog rasta svjedočimo ostalima jer svi smo na putu uspinjanja na Karmel i sigurno ćemo doći ako nam Euharistija bude izvor života.

Misno slavlje pjesmom je pratio krasičarski župni zbor, a vjernika je bilo iz svih župa Bakarskog dekanata.