Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije proslavljen je u srijedu, 25. siječnja u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske.

Trojezično misno slavlje predvodio je novi apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi, a uz njega su koncelebrirali nadbiskup Beogradske nadbiskupije Ladislav Német, biskup Srijemske biskupije Đuro Gašparović, biskup Grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja Djura Džudžar, savjetnik Apostolske nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion i pedesetak svećenika.

Na početku misnoga slavlja, nuncija i sve nazočne pozdravio je dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš.

Nuncij Gangemi koji je u Srbiju došao prije dva mjeseca, izrazio je radost radi ovoga euharistijskog slavlja koje mu je prvo izvan Beograda.

U homiliji koja je prevođena na hrvatski i mađarski jezik nuncij je govorio o sv. Pavlu kao gorljivom vjerniku koji je, kako je rekao, jednog neočekivanog dana, na neočekivanom putu, u neočekivanom trenutku u potpunosti promijenio svoj život.

„Promijenio ga je u odnosu prema drugima, osobito u odnosu prema kršćanima koje je prije progonio, promijenio ga je u odnosu prema onima koji su ga slijedili u njegovim pothvatima kažnjavanja onih koji su se udaljili od Mojsijevog i otačkog nauka, promijenio ga je u odnosu na one koji su s njim bili na putu u Damask i koji su primijetili da se nešto dogodilo, i to čudnovato veliko, ali nisu čuli poruku, niti su izravno spoznali što mu je bilo objavljeno“, istaknuo je nuncij i između ostaloga pojasnio kako Pavao zaslijepljen spolja, ali rasvijetljen iznutra razumije Božju volju o njemu samome, a ona nije da on progoni kršćane, to je samo posljedica, nego je ona da naviješta i širi ime Isusovo i njegovo evanđelje.

Završavajući homiliju nuncij Gangemi se vratio zbornoj molitvi misnoga slavlja, „koja nas sve poziva da po primjeru svetog Pavla budemo svjedoci istine i da uvijek hodimo putem Evanđelja.“ „Jao nama ako bismo smatrali da ovaj današnji poziv više nije aktualan i potreban, jao nama ako se zatvorimo u besplodno kršćanstvo u kojem nema oduševljenja, jao nama ako pomislimo da više nije potrebno evangelizirati. U našem današnjem zapadnom društvu vjerojatno trebamo više svjedoka nego u prošlosti te dosljednosti u vjeri koju ispovijedamo“, zaključio je nuncij.

Pjevanje je predvodio Katedralni zbor Albe Vidaković, dok je za orguljama bio mr. Kornelije Vizin, a svirao je i gudački Garden kvintet pod ravnanjem dirigenta i zborovođe mo Miroslava Stantića.

Sveti Pavao je zaštitnik Subotičke biskupije, koja je i utemeljena na svetkovinu njegova obraćenja, prije 55 godine. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne pokrajine Vojvodine. Zaštitnik je i nekadašnje Kalačko-bačke nadbiskupije, ali i zemljopisne regije – Bačke.