Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Andrije u Trogiru

Trogir (IKA)

U crkvi sv. Andrije na Balanu u Župi sv. Jakova apostola u Trogiru, proslavljen je 30. studenoga blagdan sv. Andrije apostola.

Svečano misno slavlje predvodio je don Dražen Balić, a propovijedao je fra Matija Matošević. Pjevali su pučki pjevači pod vodstvom Marka Bakice.

„Nakon silaska Duha Svetoga nad apostole, Andrija počinje naviještati Isusa Krista. Ide u Armeniju, Ukrajinu, Tursku i na kraju Grčku, gdje mu je bilo zabranjeno naviještati kršćansku vjeru. Andrija ne odustaje, jer je već prihvatio Isusa Krista i Njegov križ. Biva raspet  na križu u oblik slova “X” i njegov križ je poznat do danas kao ‘Andrijin križ’. Na njemu je bio raspet  i umirao tri dana – dva dana je naviještao Isusa Krista s križa i treći dan je preminuo. Neka nam ovo bude poticaj, postanimo svjesni našeg života, koji je satkan od križa, problema,  nedaća, ali i radosti te ljubavi“, rekao je, među ostalim, fra Matija Matošević u homiliji.

Pred kraj mise zahvalio se don Draženu Baliću na predvođenju misnog slavlja, kao i svima koji su na bilo koji način uveličali ovaj blagdan.

 

Ključne riječi:
blagdan sv. Andrije Split