Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Jakova u župi Bilaj

Bilaj (IKA)

Središnje misno slavlje u povodu blagdana sv. Jakova u nedjelju 25. srpnja u župi Bilaj u Gospićkom dekanatu predslavio je mjesni župnik i župnik Ličkog Ribnika vlč. Herbert Berisha.

Ova župa se nalazi u južnom dijelu Gospićkog dekanata i jako je stradala tijekom Domovinskog rata te je bila najistureniji neokupirani dio Like. U svojoj prigodnoj blagdanskoj propovijedi on je poručio:

“Okupljeni smo danas oko gospodina, kada Crkva ujedno proslavlja jednog velikog čovjeka svetog Jakova apostola. Kao što nam je poznato, Isusov učenik, apostol, koji, ostavljajući sve, kreće na put zajedno sa Gospodinom. Bio je ribar, radio je sa svojim ocem i bratom, živjeli su jedan sasvim normalni, ondašnji život. Međutim, nešto u njihovom životu čini preokret. Nešto ili netko! Isus sa svojim pozivom da ga slijede. Da slušaju njegove riječi, da slušaju sve ono što on govori. Zapravo, Gospodin ih poziva da svoje srce, svoje misli, sve ono što su oni sami, predaju Gospodinu, a on će već tada učiniti ono što je najbolje za njih. Sveti Jakov, kao jedan od svjedoka svih važnijih događanja u Isusovom životu, prvi podnosi mučeništvo za Gospodina. pošao je za njim… Zar je to Gospodinov plan?…”

Neka nas ova sveta misa danas ohrabri da imamo snage darovati se za Gospodina

“Ipak, pokušajmo danas našim srcima odgovoriti na pitanje, želim li ja progonstvo, napad, želim li ja biti osuđivan i izrugan, jer možda želim nekakvu poziciju ili čast, jer možda želim neko povlašteno mjesto, baš kao što je to željela majka Zebedejevih sinova?!… Darujmo se Gospodinu! Prepustimo njemu da vodi sve naše putove, staze života. Sveti Jakov je upravo to učinio, sasvim mirno, svjestan da daje život za Gospodin, svjestan da neće naći nikakvu komotnost, čast, uzvišenost, zapravo shvatio je da će sve to izgubiti… Neka nas ova sveta misa danas ohrabri da imamo snage darovati se za Gospodina. Kako? Svakidašnjim životom, drugim ljudima, obitelji, poslu. To je način spasenja, to je put do Gospodina”, zaključio je vlč. Berisha.

Dan ranije on je blagoslovio novopostavljeni križ u središtu naselja.