Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Vlč. Bruno Diklić predslavio je na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, u srijedu 10. kolovoza misu na vanjskom oltaru ispred mrtvačnice na Gradskom groblju posvećenom sv. Lovri u Slavonskom Brodu.

Misu su koncelebrirala četvorica brodskih svećenika, a posluživao je trajni đakon Robert Čabraja.

U svjetlu blagdanskih liturgijskih čitanja, vlč. Diklić u homiliji je promišljao o važnosti i ulozi darivanja u ljudskome životu. „Lovro je bio đakon Rimske Crkve kojem je bila povjerena briga za materijalna dobra. Po svojoj je službi upravljao crkvenom blagajnom te je skrbio za siromahe svoga vremena. No, Lovro je shvatio da je najmanji problem dati neku materijalnu stvar, a da je najteži i najveći zadatak ljubiti osobu kojoj se nešto daruje. Ipak, đakon Lovro je shvatio da služeći bližnjima služi samome Bogu“, rekao je predslavitelj.

U nastavku je ustvrdio da je isprazan i u konačnici težak život koji se živi samo za sebe. „Često mislimo da ćemo pronaći mir u srcu tako što grčevito čuvamo svoj život stavljajući na prvom mjesto vlastite sebične interese. A baš suprotno: tek onaj koji se daje za druge, tek onaj koji se ne boji srcem darivati, ima mir u vlastitom srcu!“

Propovjednik je promišljanje zaključio porukom da se istinska radost postiže u darivanju bez očekivanja da se nešto dobije zauzvrat. „A Bog uvijek vrati, možda ne odmah i ne na isti način: ali vrati nam obilnije, onako kako nismo mogli niti zamisliti“, poručio je vlč. Diklić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Župe Gospe Brze Pomoći predvođen s. Cecilijom Kolarić.

Na kraju mise prisutni su zajedno molili za sve pokojne. Potom su svećenici u procesiji došli do grobnice u kojoj su pokopani brodski svećenici, gdje su se posebno za njih pomolili. Nakon toga nazočni svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova njihovih najbližih.