Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Male Terezije u Karmelu sv. Josipa

Breznica Đakovačka (IKA/TU)

Brojni hodočasnici pohodili su u nedjelju 1. listopada 2023. Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj da bi proslavili blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, naučiteljice Crkve, u godini 150. obljetnice njezina rođenja.

Svečanu misu predslavio je prior karmelićanskog samostana u Somboru o. Stjepan Vidak.

„Konkretnost i jednostavnost, primjeri kako da živimo svoju vjeru na najjednostavniji, najevanđeoskiji način, je ono što tolike ljude privlači nauku sv. Male Terezije. Svi mogu razumjeti i pokušati živjeti ono što je ona ostavila kao svoju nauku“, istaknuo je o. Stjepan.

Nauk sv. Male Terezije, njezin mali put, ostvaruje se u svakodnevnom životu. To je put povjerenja u Boga kao Dobrog Oca, pouzdanje u Njega, i puštanje da Bog sve vodi. Njezin život pokazuje da su sve situacije u kojima se čovjek nađe mogu biti prilika za rast. Rast u vjeri, pouzdanju, ljubavi, krepostima, rekao je propovjednik i potaknuo vjernike da stvarno povjeruju njezinim riječima i primjeru, te da i u svom životu onda iskuse početak onog vječnog života, koji se ostvaruje po ljubavi i pouzdanju u Boga – poručio je propovjednik.

Misu su suslavili svećenik Subotičke biskupije vlč. Danijel Katačić te domaći župnik Miro Tomas.

Po završetku slavlja o. Stjepan blagoslovio je ruže, znak sv. Male Terezije koja je za života obećala da će sipati kišu milosnih ruža na duše. Blagoslovljene ruže i blagoslovine sv. Male Terezije svećenici su zatim podijelili svim prisutnim hodočasnicima.

Euharistiji je prethodila molitva krunice popraćena svetičinim tekstovima te litanije i molitve svetici. Mnogi vjernici pristupili su sakramentu pomirenja za što su im na raspolaganju bili svi prisutni svećenici, uključujući i vlč. Nikicu Bošnjakovića, svećenika na službi u Srijemskoj biskupiji.