Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Marka u Vukšiću

Vukšić (IKA)

Blagdan sv. Marka proslavljen je u ponedjeljak 25. travnja u crkvi Sv. Kate, a svečanu misu s procesijom predvodio je župnik fra Božo Mandarić, izvijestili su iz Šibenske biskupije.

Fra Božo Mandarić je naglasio da blagdan sv. Marka može biti dobra prilika za duhovno prijateljstvo s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom. „Legenda kaže da su krvnici, nakon što su ga ubili, pokušali spaliti tijelo sv. Marka, ali ih je u tom naumu spriječila žestoka oluja, omogućivši tako kršćanima uzeti njegovo tijelo i dostojno ga sahraniti. Od tada se vuče ovaj tradicionalni običaj blagoslova polja. Zahvalimo sv. Marku apostolima Petru i Pavlu , koji su svjedočili Boga po cijelom svijetu i ponijeli evanđelje. Neka nas sv. Marko prati svojim zagovorom ,blagoslovi naše trude i polja“, rekao je na kraju fra Mandarić.

Euharistijsko slavlje pratio je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem „Vukšićke mise“. Procesija je polazila iz župne crkve Sv. Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac. Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas.