Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen crkveni god u Laćarku

Laćarak (IKA)

Srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je 26. srpnja svečano misno slavlje kojim je Župa sv. Ane u Laćarku proslavila nebesku zaštitnicu.

Biskup je misio u koncelebraciji župnika iz Surčina preč. Marka Kljajića, župnika iz Hrtkovaca Ivice Živkovića, župnika grkokatoličke župe u Bačincima o. Darka Raca, župnika iz Inđije Dušana Milekića, i domaćeg župnika Ivice Zrno.

Na samom početku euharistijskoga slavlja upriličen je blagoslov novog misnog ruha – bijele, ljubičaste i zelene misnice, te oltarnoga zvona. Riječ je o darovima koje je laćaračka župa dobila dobrotom vlč. Šafa i njegovih župljana iz Soljana i Strošinaca. Usto je blagoslovljena i misnica sa likom Gospe Karmelske koja je dar Ivana i Nade Zrno prigodom 15 godina svećeničke službe sinu Ivici.

Na početku euharistijskoga slavlja, biskup Gašparović izrazio je radost zbog ponovnog dolaska, ali i lijepih događaja kojima se uljepšava liturgijski život župe. U homiliji je istaknuo je da je o Marijinim roditeljima malo toga rečeno u Bibliji, ali ih se susreće u Protoevanđelju svetog Jakova, apokrifnom spisu iz 2. stoljeća.  Sveta Crkva najodlučnije zaziva svetu Anu i priznaje ju velikom sveticom. “Drugi sveci krepostima dokazuju svoju svetost. Svetoj Ani to nije potrebno, jer takvo dijete kakva je Marija mogla je roditi samo kreposna majka i odgojiti samo kreposni roditelji. Drugi sveci i svetice čine čudesa. Svetoj Ani to nije potrebno, jer najveće čudo koje je Bog učinio po svetim roditeljima Joakimu i Ani bila je Bezgrešno začeta Djevica Marija. Dijete je dakle dokaz svetosti roditelja”, istaknuo je biskup, dodajući da Marija nije samo dokaz svetosti njezinih roditelja, ona je i izvor njihove svetosti i potvrda vjere.

Biskup Gašparović istaknuo je da je poziv svakog vjernika da “kao sveti Joakim i Ana, uvijek pred očima imamo riječi Evanđelja da ‘Bogu nije ništa nemoguće’ i stoga da, poput svete Ane, imamo povjerenje u Boga. To je ono povjerenje da nas nikada neće ostaviti same, posebno u nerazumljivim i teškim trenucima našega života.” Upozorio je da je “svako bježanje od Boga i svako odgađanje susreta s Bogom, ujedno i produženje životnih lutanja, patnji i osobnog nezadovoljstva”. 

“Prilike u kojima žive pojedinci, tjeskobe u kojima se nalaze obitelji, muke koje pritišću čitave narode, brige koje ispunjaju Crkvu, sve nas to poziva da se ponovno saberemo na molitvu”, rekao je biskup, poručivši da vjernik “ne smije biti ravnodušan za potrebe i nevolje, opasnosti i tjeskobe svoje braće ljudi. Svatko je pred Bogom odgovoran za svoga bližnjega”.

Bolji svijet mira, pravde, istinske slobode nije moguće graditi bez Boga, bez svjetla, jakosti i mudrosti Duha Svetoga. Vjerom i povjerenjem u Krista možemo mnogo učiniti za sebe i za druge. Možemo u sebi živjeti riječi Kristove: Bit ćete mi svjedoci, zaključio je mons. Gašparović.

Na kraju euharistijskoga slavlja vlč. Zrno predstavio je prisutne svećenike, od kojih su neki, premda već godinama na službi u Srijemskoj biskupiji, prvi puta bili na proslavi crkvenoga goda. Čestitao je imendan svim svečaricama te uputio riječi zahvale svim vjernicima koji su pomogli u organizaciji proslave crkvenoga goda. Istaknuo je kako se u laćaračkoj župi radi na obnovi, kako materijalnoj, tako i na obnovi žive zajednice, te kako su ove godine najljepši dar koji župa može istaknuti prvopričesnice koje su također bile na euharistijskom slavlju. Prije ovogodišnjih prvopričesnika posljednje prvopričesničko slavlje bilo je 2012. godine. 

Misno ruho bijele, ljubičaste i zelene boje, kao i oltarno zvono koje je blagoslovljeno na početku euharistijskoga slavlja, dar su vlč. Krešimira Šafa i vjernika njegove dvije župe: Pohođenje Blažene Djevice Marije iz Soljana i Preobraženje Gospodinovo iz Strošinaca. Vlč. Krešimir je u više prigoda posjetio Župu sv. Ane u Laćarku, te uočavajući konkretne potrebe odlučio darivati tu malu vjerničku zajednicu.