Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Hrvatskoga mariološkog instituta

Zagreb (IKA)

Dan Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu proslavljen je u petak, 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja Gospodinova u fakultetskoj crkvi Sv. Martina.

Euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji dekana Fakulteta prof. dr. Josipa Šimunovića, predstojnika HMI-a prof. dr. Ivana Karlića i dugogodišnjeg aktivnoga člana HMI-a fra Ljudevita Maračića te uz vjerničko sudjelovanje prodekana za znanost doc. dr. Branka Murića i dvadesetak članova HMI-a. Liturgijsko pjevanje predvodila je prof. dr. s. Katarina Koprek.

Propovijedao je predstojnik Karlić istaknuvši važnost Božjega djelovanja u čovjekovu životu na primjeru Blažene Djevice Marije, Josipa, Elizabete i Zaharije. Božji ulazak u čovjekov život dotiče njega osobno kao i njegove odnose s drugima u njegovoj običnoj svakodnevici. Također, Božji ulazak u čovjekov život zahtijeva spremnost na iskrenu procjenu samoga sebe. Konačno, Božji ulazak u čovjekov život ostavlja otvorenu mogućnost njegovih pitanja i propitivanja, koja se ne mogu protumačiti kao znak slabe vjere, kazao je propovjednik.

Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganje na temu „Papa Franjo i Blažena Djevica Marija“ održao je mons. Košić. Istaknuo je da papa Franjo nije napisao ni jedan izričiti dokument o Blaženoj Djevici Mariji, ali je u mnogim svojim dokumentima spominje. Među naslovima za Mariju koje Papa u dokumentima koristi, mons. Košić istaknuo je važnost i smisao naslova „Majka milosrđa“ i „Majka i Kraljica svega stvorenja“ kao i novog naslova u Lauretanskim litanijama „Utjeha selilaca“. Sisački biskup je na kraju izdvojio Papinu pobožnost „Mariji koja razvezuje čvorove“, koju je promovirao već kao nadbiskup u svojoj domovini, a sada u svojim nagovorima i katehezama.

Dan HMI-a nastavljen je zajedničkim druženjem članova i razgovorom o predstojećim planovima.