Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Hrvatskoga mariološkog instituta

Molve (IKA)

Na poziv župnika i gvardijana fra Zdravka Tube, dan Hrvatskoga mariološkog instituta (HMI) Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je u subotu 25. ožujka u marijanskom svetištu u Molvama, izvijestili su iz HMI-a.

Gvardijan Tuba dočekao je članove HMI-a, predstavio je zavjetnu kapelicu Majke Božje Molvarske kao i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te je govorio o pastoralnom djelovanju i novim projektima u svetištu. Euharistijsko slavlje u molvarskoj crvki predslavio je mons. dr. sc. Vlado Košić, sisački biskup i zamjenik predstojnika HMI-a, a suslavili su gvardijan Tuba, predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, članovi HMI-a doc. dr. sc. Daniel Patafta i dr. sc. Josip Šimić.

Tumačeći poruku svetkovine Navještenja Gospodinova i prigodna biblijska čitanja, biskup Košić je rekao kako je po Mariji došlo utjelovljenje Sina Božjega na ovaj svijet. Prorok Izaija naviješta znak da će djevica začeti i roditi Sina i da će mu nadjenuti ime Emanuel – s nama Bog. Po Mariji je začet i rođen Spasitelj i po njoj se dogodilo ono što je na ljudski način nezamislivo. Poslanica Hebrejima pak tumači kako je Sin Božji došao na svijet vršiti volju Očevu. Došao je da se žrtvuje za nas, da prinese Bogu pravednu žrtvu i tako uspostavi novi savez s Bogom, istaknuo je propovjednik.

Sisački biskup se zatim osvrnuo na anđelove riječi navještaja iz Lukina evanđelja, istaknuvši kako su one u Mariji trebale pobuditi radost, a ona je pak zbunjena te mu postavlja pitanja. Također, „možemo reći da je Marija Bogu svoj pristanak, svoje ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’ ipak provjerila, tako što je išla u gorje vidjeti što se to s Elizabetom dogodilo i kako je ona to što je ljudima nemoguće doživjela po Bogu moguće. I tada je spjevala prekrasnu svoju pjesmu Veliča, gdje je shvatila kako je ono što se njoj događa doista Božje čudesno djelo,“ rekao je biskup.

„Radujmo se i mi, kao što je anđeo rekao Mariji da se raduje; pa kad nešto ne razumijemo što nam Gospodin šalje kao pitanja, kao neke probleme, kao neke izazove našega života, pouzdajmo se u Gospodina, i iskusiti ćemo i mi njegovu milost i biti ispunjeni Božjom prisutnošću kao Marija te možemo izvršiti svoje poslanje u ovome svijetu. Neka nas i naš HMI zagovara i Majka Božja Molvarska, da možemo činiti ono što Isus od nas očekuje, da budemo pomagači spasenja i da činimo djela koja trebaju preobraziti ovaj svijet i donijeti svima nama zoru uskrsnuća“, zaključio je biskup.

Na kraju je gvardijan Tuba uručio prigodne darove biskupu Košiću i predstojniku Karliću, a predstojnik Karlić zahvalio je biskupu Košiću na odazivu i gvardijanu Tubi na gostoprimstvu. U poslijepodnevnim satima članovi HMI-a posjetili su svetište Predragocjenjenje Krvi Kristove u Ludbregu, gdje ih je dočekao župnik Kristijan Stojko te im predstavio župnu crkvu Presvetoga Trojstva, predaju događaja čuda svete Krvi kao i kapelu Čudotvorne krvi u dvorcu Batthyany, izvijestili su iz HMI-a.