Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Katoličke osnovne škole u Virovitici

Virovitica (IKA)

Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je u srijedu, 1. lipnja Dan škole priredbom u Gradskom kazalištu, izvijestili su iz Požeške biskupije.

Nakon dvije pandemijske godine ponovno je održana svečanost na kojoj su učenici od 1. do 7. razreda pred članovima obitelji i prijateljima te drugim uzvanicima, među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, održali prigodni program.

Učenici škole zajedno sa svojim učiteljima pripremili su nastupe koji su uključivali glumu, recitaciju, pjesmu i ples. i recitacije do pjesme i plesa. U posebnom dijelu svečanosti svima su predstavljeni učenici i mentori koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima pokazali znanje u različitim područjima te svojim rezultatima doprinijeli promicanju škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti. Učenike i njihove mentore predstavila je pedagoginja Lucija Hader.

Istaknula je da su učenici predstavljali školu na državnoj razini na natjecanju Čitanjem do zvijezda, međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika pod nazivom Hippo te na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica gdje se pet učenika plasiralo među 10 % najboljih u Republici Hrvatskoj. Dodala je da su učenici postigli i jako dobre rezultate u sklopu likovnoga natječaja te u sklopu predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura.

Posebno su istaknuti plasmani učenika na natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje iz predmeta informatika (1. mjesto u županiji), geografija (1. i 3. mjesto u županiji), kemija (3. mjesto u županiji) i Matematika (2. mjesto u županiji). Nakon predstavljanja učenika i njihovih mentora predstavljeni su i djelatnici – jubilarci. Zahvala je upućena učiteljici Melaniji Botić Matić te gospođi Ivanki Pavlović za ostvarenih pet godina rada u odgojno-obrazovnoj ustanovi, nastavnici Ivani Matešić, koja je ostvarila ukupno deset godina odgojno-obrazovnog rada te ravnatelju škole Ivanu Mikoliću, koji je do sada ostvario punih 15 godina predanog rada u području odgoja i obrazovanja.

Ravnatelj je potom uputio riječi zahvale svima koji su došli na svečanost, istaknuvši da su svojim dolaskom i pažnjom, sabranošću i živom prisutnošću pružili učenicima ono što im je i najpotrebnije da pokažu ono zbog čega ih je Stvoritelj i poslao njihovim roditeljima, obitelji, zajednici, društvu, a to je da ih se čuje, da ih se vidi i uvaži u njihovom koračanju i stasanju u život gdje i škola ima svoje dragocjeno mjesto u tom njihovom odrastanju.

Zahvalu je uputio i predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću, napose biskupu Antunu Škvorčeviću, naglasivši da  je svojim pristupom i zauzetošću on uvijek onaj koji otvara prostor za susrete u kojima se možemo izbliza čuti i vidjeti te što se uvijek nalazi u posebnoj blizini uz Katoličku osnovnu školu u Virovitici koju kao njezin osnivač prati, osnažuje i podupire.

Obraćajući se na kraju programa, biskup Škvorčević je spomenuo da je ulazeći u Kazalište upitao ravnatelja virovitičke Katoličke osnovne škole koliko će dugo trajati program. Čuvši odgovor da se predviđa oko jedan sat i četrdeset i pet minuta, pomislio je kako je to predugo, ali kad je na pozornici vidio natpis „Dan škole“, shvatio je da za njezino predstavljanje nisu dovoljna dva sata, nego cijeli dan. No, istaknuo je da je i navedeno vrijeme bilo dostatno da djeca, učitelji i ravnatelj svojim snažnim i uvjerljivim nastupom približe ono što je posebno i lijepo u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici. Čestitao je Dan škole i zahvalio svima onima koji svojim odgojno obrazovnim djelovanjem u suradnji s roditeljima, kako je istaknuo, požrtvovno nastoje izgrađivati identitet Škole i koji su se trudili pripremiti izvrsno izvedenu priredbu.

Dodao je kako zacijelo nije slučajno da je jedno dijete iz prvih redova u Kazalištu dok se odvijao program glasno primijetilo da je postalo zagušljivo, te su otvorena vrata kroz koja je ušao svježi zrak. Biskup je istaknuo kako može postojati zagušljivo stanje i u dječjem srcu, kazavši da je odgojno-obrazovni program katoličkih škola, osim na posredovanju znanja, utemeljen i na nastojanju da se mladi čovjek ispuni Božjom blizinom i oslobodi duhovne zagušljivosti.

Podsjetio je da Katolička osnovna škola u Virovitici ima za nebeskog zaštitnika sv. Ivana Pavla II. koji je na početku svoga pontifikata pozvao da otvorimo, što više da rastvorimo vrata Kristu. Biskup je spomenuo da je u nekim dijelovima programa bilo govora da treba otvoriti oči, uši i ruke, i da je progovoreno o srcu u koje može stati cijeli svemir. Učenici, osobito iz prvog razreda, svojim nastupom još jedanput su nas uvjerili kako je i najmlađe ljudsko biće sposobno za nešto tako veliko kao što je ljubav, a ona je punina života, sam Bog, istaknuo je biskup.

Najveće je stoga dobročinstvo kad Katolička osnovna škola u Virovitici otvara učenička srca za ono što u njih može unijeti živi Isus Krist, koji je svojom božanskom ljubavlju pobijedio i samu smrt, kad Škola njeguje kulturu srca i promiče civilizaciju ljubavi, o kojoj je također govorio sv. Ivan Pavao II., i kad djecu otvara za neizmjerno, za beskraj i za sve ono Božje što može stati u njihov duh, zaključio je biskup. Zahvalio je svima koji u katoličkim školama vjerničkim pristupom nastoje oko tog dobra te je zamolio Gospodina da svojim blagoslovom pomogne kako bi Hrvatska bila ne samo zemlja materijalno bogata, nego i velika po velikim srcima malih ljudi, izvijestila je Požeška biskupija.