Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru

Mostar (IKA)

Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru (TKIM) proslavljen je u srijedu, 15. studenoga, na blagdan sv. Alberta Velikoga, objavljeno je na portalu Crkva na kamenu.

Proslava je počela misom koju je u suslavlju s obnašateljem dužnosti predstojnika TKIM-a dr. sc. Markom Šutalom i profesorima mr. sc. Mladenom Šutalom i dr. sc. Ivanom Ivandom slavio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, moderator Instituta. Čitanja i molitvu vjernika čitali su studenti Instituta, a pjevao je Mješoviti zbor Teološko-katehetskog instituta.
Biskup je na početku euharistijskoga slavlja kazao kako su se okupili kako bi obilježili Dan Teološko-katehetskog instituta i proslavili blagdan sv. Alberta Velikog, biskupa i crkvenoga naučitelja, znanstvenika, koji je u svoje vrijeme bio ne samo um svoga vremena nego i primjer svima drugima. „Želimo moliti danas njegov zagovor za sve nas koji smo bilo stručno u teologiji ili za vas ostale koji ste kao vjernici laici dio Crkve da svi zajedno rastemo u vjeri. U tome nam pomaže i slavlje sakramenata, a osobito euharistija“, kazao je biskup Palić. U homiliji je govorio o sv. Albertu Velikome kojemu je krajnji cilj bio spoznaja Boga.
Uz akademsku himnu Gaudeamus prvostupnici i magistri ušli su u katedralnu dvoranu te je tim činom počela svečana akademija i promocija. Na početku sve je pozdravio v.d. predstojnika TKIM-a dr. sc. Marko Šutalo koji je čestitao studentima na uspjehu i završetku jednoga životnog razdoblja. Ujedno se s njima oprostio uz poticajne misli pape Benedikta XVI. da u životu svojim djelima trebaju govoriti o Bogu, a ako ne znaju kako djelima, onda mogu i riječima.
Okupljenima se obratio i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. sc. Mario Bernadić, uputivši riječi ohrabrenja diplomiranim studentima.
Uslijedila je dodjela diploma, a zatim su podijeljene nagrade najuspješnijim studentima, odnosno studentici s. Anici Orlović. Prvostupnice/i religijske pedagogije i katehetike su Frano Bazina, Andrea Bušić, Franjo Skoko i Ivona Šuman. Magistre/i religijske pedagogije i katehetike su Mila Boras, Martina Milićević, Anica Orlović, Zrinka Proleta, Marija Propadalo, Filip Šantić i Ivana Vukoja.
Za vrijeme svečane akademije nastupile su Josipa Krezić, sopran i Marijana Pavlović, doc., klavir.