Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Vojne kapelanije u Vinkovcima

Vinkovci (IKA )

U vojarni u Vinkovcima u petak, 5. listopada proslavljen je patron - dan Vojne kapelanije „Kraljica Svete Krunice i sveti Ivan Kapistran“ (zaštitnici GOMBR-e) i 26. obljetnica 5. gardijske brigade „Sokolovi“.

Na početku slavlja u vojarni položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju za sve poginule branitelje, napose pripadnike 5. gardijske brigade „Sokolovi“. Vojni biskup Jure Bogdan predvodio je molitvu za pokojne branitelje. Nakon toga slavio je svečanu misu koja je služena na tek izlivenom temelju buduće nove kapele Vojne kapelanije u Vinkovcima. S biskupom su koncelebrirali vojni kapelan u Vinkovcima fra Mate Vincetić OFM, dekan Osječkog vojnog dekanata Vladislav Mandura, dekan Vinkovačkog dekanata u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji mons. Tadija Pranjić te više vojnih i policijskih kapelana iz Slavonije.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je domaćin, vojni kapelan fra Mato Vincetić OFM. Čestitao je svima Dan kapelanije i 26. obljetnicu 5. gardijske brigade „Sokolovi“.

U propovijedi biskup Bogdan se najprije osvrnuo na povijest blagdana Kraljice svete krunice i potom je govorio o molitvi Gospine krunice od samih početaka do danas. Govoreći o krunici i potičući nazočne da ju nose sa sobom i da ju redovno mole, biskup je rekao: „Svi mi ovdje okupljeni dobro znademo da je Gospina krunica u Domovinskome ratu postala simbol kojeg su svi vojnici, redarstvenici, branitelji domovine nosili sa sobom. To nije neki predmet ili sredstvo s magijskim učincima. To je sredstvo predmet – (instrument) kojim se služimo kad s vjerom upravljamo molitve Blaženoj Djevici Mariji, molitve koje nazivamo Gospina krunica. U toj molitvi litanijskog karaktera, sastavljenoj od pet desetica molitve Zdravo Marijo ujedinjenih s otajstvima – razmišljanjima o događajima iz Isusova i Marijina života, vjernik kršćanin u sabranosti obraća se u svojim potrebama Isusu i njegovoj majci. Kršćanska molitva nastoji uvijek razmišljati ‘Kristova otajstva’ i ona uvijek teži dubljem spoznanju ljubavi Boga prema čovjeku i jedinstvu i povezanosti čovjeka s Bogom“.

Na misi i proslavi Dana Vojne kapelanije u Vinkovcima i 26. obljetnice 5. gardijske brigade „Sokolovi“ nazočili su i visoki dužnosnici i izaslanstva: potpredsjednik Vlade i ministar obrane te izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mladen Karlić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKOV-a general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik GOMR-e brigadir Mijo Validžić i drugi. I ove godine na slavlju su sudjelovali branitelji, rodbina poginulih hrvatskih branitelja i mnogi drugi.