Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen God Križa u župi Dolac

Šibenik (IKA)

God Križa, godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske Župe Svetoga Križa – Dolac, proslavljen je u petak 12. travnja svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Svetog Križa predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, izvijestila je Šibenska biskupija.

Suslavili su katedralni župnik i župnik župe Dolac don Krešimir Mateša i župni vikar don Šime Pleadin. Nakon misnog slavlja održana je procesija s relikvijarom u kojem se čuva krv koja se pojavila na raspelu.

U propovijedi je biskup Rogić rekao je da Križ, kao mjesto smrti i umiranja, tajnom Božanske svemoći postaje mjesto novog rađanja. Ovaj puta rađanje se ne događa po tijelu, nego po vjeri u Sina Božjega. Netom prije nego što će Isus svoj duh predati Ocu, učenika Ivana daje Mariji za sina, a Mariju učeniku Ivanu za majku. Slika novog rađanja time je potvrđena pod križem. Oni koji povjeruju bit će nanovo rođeni iz Kristove krvi s križa, istaknuo je biskup Rogić.

Novo rađanje po vjeri ne poznaje nikakve druge podjele doli vjerovati ili ne vjerovati, Krista prihvatiti ili odbaciti, Bogu se predati, približiti – ili – od Boga se udaljiti, život odbaciti. Nije više važno porijeklo, boja kože, jezik kojim govoriš, pismo kojim pišeš, rod i narod iz kojeg potječeš, kraj iz kojeg dolaziš – važno je samo jesi li povjerovao ili ne, jesi li rođen pod križem ili nisi. Do križa – do tog trenutka Kristove prolivene krvi, vladale su podjele. Židovi su smatrali da su samo oni Božji miljenici, a svi drugi nisu Bogu dragi, da oni imaju ekskluzivno pravo na spasenje, ta oni su izabrani narod. Da izabrani do tog trenutka kad se spasenje otvara svima koji povjeruju, poručio je, između ostalog, biskup Rogić, izvijestila je Šibenska biskupija.