Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u ožujku

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljen je u petak, 8. ožujka 2024. u istoimenom marijanskom svetištu u Slavonskom Brodu.

Središnju hodočasničku misu predvodio je voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu vlč. dr. Josip Bošnjaković. Suslavili su domaći župnik Anđelko Cindori, vlč. Stjepan Sokolović i vlč. Berislav Petrović.

Aktualizirajući Evanđelje u kojem Isus pod križem ljubljenom učeniku povjerava majku, a majci ljubljenog učenika vlč. Bošnjaković je pojasnio kako svatko može biti ljubljeni Kristov učenik te da je križ prije svega posljedica toga što je Isus ustrajao u ljubavi prema čovjeku kako bi objavio lice Božje.

„Križ je posljedica ljubavi. Ljubav je ona koja daje izdržati sve križeve. Kad nekoga ljubimo vidimo ga drukčijim očima…“, naglasio je na početku homilije vlč. Bošnjaković.

Uz ostalo je poručio: „Svatko od nas je učenik/ica kojega/koju Isus ljubi i dok Isus ponovo ne dođe ostaje učenik/ica kojega/koju Isus ljubi. Svakako nas ta žena Marija kojoj nas Isus sve povjerava, njezinoj brizi, Majci od Pomirenja, danas uči putevima pomirenja s nama samima, s bližnjima, a napose s onima kojima smo u zavadi, u neprijateljskim odnosima.

No, u isto vrijeme Isus govori i nama: ‘Evo ti majke!’ To je izvor nade, utjehe, mira, ljubavi, da imamo Mariju za majku. No, na tragu drugog tumačenja Isus govori i ženi, Izraelu, odnosno zemlji u kojoj su živjeli, to znači i danas govori nama: ‘Zemljo Hrvatska, evo ti Sina.’ Naša zemlja i svi odgovorni, a svi smo dijelom odgovorni, pozvani smo voditi brigu o sinovima i kćerima naše domovine. Ta je briga uzajamna pa tako i Isus govori učeniku kojega je ljubio: ‘Evo ti majke. Evo ti domovine u kojoj živiš, neka ti bude kao majka. Vodi brigu o njoj, ljubi je, pazi, ulaži u vrijednosti, ne prodaj’“. Svoju je homiliju vlč. Bošnjaković zaključio tvrdnjom da su kršćani pozvani graditi mir i pomirenje kako u obitelji tako i u društvu, u Crkvi.

Ostala misna slavlja toga su dana predvodili: župni vikar Bernard Prelčec, župnik Anđelko Cindori, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Florijan Kvetek i župnik Župe sv. Nikole u Vinkovcima Ivan Đakovac. Na te su mise hodočastili i njihovi župljani. Prije svake mise bila je prigodna pobožnost, a tijekom dana brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja.

U prostoru svetišta toga je dana održana i promocija projekta Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije – „Jedna svijeća za svjetlo u obitelji“. Kako bi označila početak projekta, svijeću je upalila župljanka Kristina Terihaj.

Projekt se već 18. godinu provodi na području Slavonskog Broda i okolice, s ciljem promocije rada Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije; senzibilizacije javnosti za probleme s kojima se savjetovališta susreću u radu s obiteljima, bračnim parovima, mladima i djecom; razvijanje svijesti o kulturi traženja pomoći u bračnim i obiteljskim poteškoćama te poticanja obiteljskih vrijednosti.

Djelatnice brodskog savjetovališta vjernicima su po simboličnim cijenama ponudili ukrasne svijeće, koje su oni i volonteri izrađivali. Prihodom od prodanih svijeća pomaže se rad Savjetovališta – sufinanciraju se projekti kojima se osigurava direktna psihološka pomoć ljudima u potrebi. Savjetovališta su otvorena kako bi svojim djelovanjem provodila psihosocijalne programe namijenjene: djeci, mladima, roditeljima, bračnim parovima te drugim osobama koji se nađu u životnoj krizi, poteškoći ili problemu. Programi koji se provode u okviru Savjetovališta su: savjetovanje; edukacija; prevencija; promocija i senzibilizacija javnosti; rad volontera i stručnih suradnika; suradnja s drugim institucijama, udrugama i lokalnom zajednicom.

Savjetodavnu i terapijsku pomoć pruža stručni tim visokoobrazovanih stručnjaka u Obiteljskom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije i tako predstavlja mjesto brige za obitelj na području čitave Brodsko-posavske županije.