Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći,  „osmi“ u lipnju, proslavljen je u subotu, 8. lipnja u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu.

Središnje misno slavlje predvodio je brodski svećenik fra Domagoj Šimunović, koji ove godine obilježava 60. obljetnicu svećeništva. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria suslavili su umirovljeni svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Stjepan Belobrajdić, Stjepan Sokolović i Berislav Petrović.

Pjevanje je vodio župni zbor predvođen uršulinkom s. Ksenijom Lekom.

Toga dana Crkva je slavila spomendan Bezgrješnog srca Marijina te se u homiliji fra Domagoj osvrnuo na vrline Blažene Djevice Marije.

„Svjestan kako, iako smo kršćani, teško podnosimo nevolje, poteškoće, ne postupamo često evanđeoski“, rekao je poručio vjernicima da poput Marije strpljivo podnose nepravde i uvrede, te da radije tješe nego budu utješeni, kao i da riječ Kristovu uzimaju doslovno.

„Danas slavimo Prečisto srce Marijino. Imamo li mi srca poput njezina? Danas se puno govori o demografiji, tu su razna obećanja, materijalne pomoći, no prava demografija postiže se onim što nam Gospodin poručuje, a to je da slušamo i živimo po njegovim zapovijedima i da mu poput Marije znamo reći ′Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj‵, kazao je fra Domagoj.

Kako ove godine obilježava 60. obljetnicu svećeništva spomenuo je i značajne obljetnice nekih hrvatskih velikana koji su u životu ostavili velikog traga: 500. obljetnicu smrti Marka Marulića, koji je pozivao na povratak evanđeoskih kreposti, 150. obljetnicu rođenja vrsne žene vjere Ivane Brlić-Mažuranić, 150. obljetnicu smrti uršulinke s. Kaludije Boellein, koja je umrla na glasu svetosti, 150. obljetnicu rođenja isusovca Petra Barbarića, 30. obljetnicu smrti franjevca Ruperta Rozmarija, koji je djelovao u Slavonskom Brodu napose skrbeći za bolesnike te 90. godinu otkako je bl. Alojzije Stepinac postao zagrebački nadbiskup i pristupio Franjevačkom svjetovnom redu.

Ostala prijepodnevna misna slavlja predvodili su župni vikar Bernard Prelčec i župnik Anđelko Cindori.

Popodnevnu misu predvodio je župnik župe Sv. Marka Evanđelista u Trnjanima vlč. Luka Ćosić, a prisutni su bili i hodočasnici iz njegove župe. Večernju misu predvodio je župnik župe Duha Svetoga u Nuštru vlč. Krešimir Jukić, a nazočili su i hodočasnici iz njegove župe.

Prije svake mise bila je prigodna pobožnost, a tijekom dana hodočasnici su imali priliku za ispovijed.