Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen sv. Jeronim, zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda i hrvatske crkve u Rimu

Rim (IKA)

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, predvodio mons. Janusz Blachowiak, savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Na početku mise rektor Đurin uputio je prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima, među kojima su bili članovi i djelatnici diplomatskog zbora, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar te otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić.

U homiliji nadahnutoj naviještenim Evanđeljem odnosno Prispodobom o ribarskoj mreži (Mt 13,47-53), mons. Blachowiak je prije svega govorio o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Majke Crkve. Pritom je istaknuo ključnu misiju Isusovog učenika koja se očituje u poučavanju drugih s ciljem da u Pismima odnosno Isusu, razumijevanjem i osobnim životnim prihvaćanjem, otkriju skriveno blago Staroga zavjeta koje biva nadograđeno i usavršeno Novim. Na tragu spomenutog zaključio je isticanjem činjenice kako je upravo naklonost i ljubav prema Svetom pismu baština koju je sv. Jeronim ostavio Crkvi po svome životu i svojim djelima.

Prije završnoga blagoslova te izlaganja relikvije sv. Jeronima na čašćenje, zahvalnu riječ uputio je rektor Đurin. Uz zahvalu mons. Blachowiaku na predvođenju misnog slavlja, potom diplomatskim predstavnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, okupljenim hodočasnicima iz Domovine, nazočnim talijanskim vjernicima i ostalim vjernicima te svima koji su svoj trud i brigu uložili u pripravu slavlja, osobitu zahvalu uputio je Zagrebačkom orkestru ZET-a na animiranju liturgijskog pjevanja. Pritom, na poseban način zahvalio je zastupnici orkestra i voditeljici projekta Jeleni Horvatinec, dirigentima Matiji Škvorcu i Hrvoju Pintariću te Mihajlu Mateljanu i Anđelku Katancu. Uslijedio je prigodni koncert puhačkog orkestra ZET-a u povodu 95. obljetnice svog rada i djelovanja.

Proslava je nastavljena slavljeničkim druženjem u prostorijama Zavoda.