Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen sv. Klement, zaštitnik grada Makarske

Makarska (IKA)

Svetkovina sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije, proslavljena je u ponedjeljak 21. studenoga svečanom euharistijskom koju je u katedrali Sv. Marka evanđeliste predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Koncelebraciji je prethodila procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je, uz biskupa i osmoricu svećenika Makarskog dekanata, sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, biskup je sve okupljene pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanje brojnih kršćanskih mučenika. Mons. Bogdan je stoga propovijed i započeo osvrtom na drevnu kršćansku tradiciju čašćenja mučenika koji su poput Klementa dali svoj život za Krista i vjeru. Među tisućama kršćanskih mučenika čija su tijela pokopana u rimskim katakombama svoje mjesto našao je i sv. Klement.

„Premda je biografija ovog mučenika nepoznata, siguran sam da je Klement, kao i mnogi drugi ‘anonimni’ sveci dobro znao svoje ‘pravo ime’. Njegova herojska smrt svjedoči nam da je s ponosom nosio ime kršćanina i bio spreman dati život za Krista“, kazao je biskup Bogdan, pozivajući vjernike na dublje promišljanje o potrebi svjedočenja vjere u aktualnom vremenu.

Nazvavši mučenike „pšeničnim zrnom koje pavši na zemlju umire i daje plod“ biskup je žrtvu sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca preimenovao u pobjedu spasonosne ljubavi i sebedarja kroz potvrdan odgovor čovjeka na Božji poziv i žrtvu.

„Premda diljem svijeta milijuni kršćana i dalje trpe nepravde, mržnju i progone zbog svoje predanosti Kristu, prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihovo distanciranje od zauzetog vjerničkog angažmana i autentično življenje vjere. Prihvaćajući relativnost istine današnji kršćani u pluralnom društvu kao da se ustručavaju otvoreno promicati kršćanske vrednote. Jedini način da se odupremo ovoj pojavnosti je istinsko nasljedovanje Krista koji nam otvara novu dimenziju sebedarja te naš ograničeni zemaljski pogled diže i usmjerava prema nebeskom horizontu prave stvarnosti“, naglasio je biskup Bogdan pozivajući vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca „koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka“. Na poticajnim riječima i čestitki u povodu proslave sv. Klementa mučenika biskupu je u ime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata, a tom prilikom biskupu je uručen i simbolični poklon. Svečana koncelebracija u makarskoj katedrali u povodu blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom. Prvog dana trodnevnice, u petak, 19. studenog, večernju misu predvodio je don Mislav Šaškor, župnik Kraljice mira u Makarskoj, a pjevao je mješoviti župni zbor Kraljice mira. Potom su se na središnjeg gradskom trgu palile svijeće te se molilo odrješenje za žrtve Vukovara i Škabrnje. Drugog dana trodnevnice, u subotu, 19. studenog, euharistijsko slavlje predvodio je don Boris Vidović, profesor na KBF-u u Splitu. Potom je prof. Maja Jakšić iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održala kraće predavanje o obitelji. Na uočnicu svetkovine, u nedjelju, 20. studenog, večernju misu predvodio je don Mato Brecić, duhovnik bogoslova u Splitu. Prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te makarski gradonačelnik Zoran Paunović. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.