Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen sv. Klement, zaštitnik Makarske

Makarska (IKA)

Svetkovina sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se u gradu pod Biokovom obilježava od početka 18. stoljeća, proslavljena je u nedjelju, 21. studenoga u katedrali Sv. Marka evanđeliste kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Premda zbog poštivanja epidemioloških mjera ni ove godine nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, na svečanoj koncelebraciji u makarskoj stolnici uz nadbiskupa sudjelovao je sedam svećenika Makarskog dekanata te nazočio veliki broj vjernika.

Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je naglasio kako se ona ove godine uklopila u svetkovinu Krista Kralja koji je izvor i centar svih svetkovina i blagdana. Pritom je podsjetio kako je ovaj blagdan uveo papa Pio XI. kao odgovor na pojavu komunizma, fašizma i nacizma početkom 20. st. Njihovim idejama i zakonima temeljenim na sili i strahu Papa je htio suprotstaviti kraljevstvo svetosti, milosti, služenja, pravde, ljubavi i mira koje može ostvariti samo Isus Krist. Na tom tragu počiva i nedjeljno evanđelje u kojem sv. Ivan evanđelist suprotstavlja dva koncepta kraljevstva – Pilatovo i Isusovo.

Nasuprot Pilatu koji simbolizira sva ovozemaljska kraljevstva temeljena na moći, stoji Isus čije kraljevstvo nije s ovoga svijeta, ali jest za ovaj svijet. Želeći Isusa poniziti i ismijati Pilat ga pita za tumačenje značenja istine, iako mu samom nije stalo do istine, već samo do vlasti. Isus se ne brani putem odvjetnika i svjedoka jer je On sam put, istina i život. Isus ne tumači istinu poput mudraca i filozofa, već je svjedoči žrtvom na križu radi nas i našega spasenja. Pilatovo iskušavanje i propitivanje samo je nastavak onoga što je Isus doživljavao još od početka javnog djelovanja. Iskušavan od samog đavla, ali i od farizeja i pismoznanaca, Isus je pokazao ustrajnost u vjernosti svome Ocu kroz jednostavnost srca, bez težnji za moći i slavom. Isus nije bio protiv ovozemaljskih vladara, no htio je da se njihova vlast temelji na služenju i ljubavi. Zato i ne čudi Isusov poziv učenicima na međusobno pomaganje koje možda nikada kao danas nije svježe i aktualno te nas poziva na obzir i suosjećanje prema onima koji pate od zaraze koronavirusom.

Pri tome ne smijemo misliti da sve znamo i da posjedujemo apsolutno istinu, bez da znamo ljubiti i služiti. Istina je uvijek tiha, ponizna, skromna i dijaloški otvorena. Osim spoznajne, istina ima i dimenziju povjerenja u onoga tko je stručan te umjesto da dijeli istina povezuje različitosti. Istina se poziva i na slobodu savjesti, ali ne onu egocentričnu, površnu i krivo usmjerenu, već na onu koja je prožeta ljubavlju i osjećajem za patnju bližnjega. Zato se moramo zapitati čiju logiku slijedimo: Pilatovu ili Kristovu? Želimo li naš život temeljiti na ljubavi ili moći? Na to pitanje sigurno je znao odgovoriti sv. Klement čija je mučenička krv postala sjeme nove vjere te zalog obraćenja mnogih osoba, naglasio je nadbiskup Barišić pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka.

Na poticajnim riječima i čestitki u povodu proslave sv. Klementa mučenika, blagdana Krista Kralja te Dana mladih, nadbiskupu je uime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Svečana koncelebracija u makarskoj katedrali i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Klementa mučenika počela je trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice večernju misu predvodio je fra Nikica Ajdučić, župnik u Otoku, a potom su na središnjeg gradskom trgu zapaljene svijeće te se molilo odrješenje za žrtve Vukovara i Škabrnje. Euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je don Jure Lovrinčević, župni vikar, a propovijedao je don Antun Mate Antunović, novozaređeni đakon, nakon čega je o stvarnosti zaručništva i braka u suglasju s vjerom svjedočio bračni par Špar iz Splita. Posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Hrvoje Relja, profesor na KBF-u u Splitu, prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te Antonija Radić Brkan, zamjenica makarskog gradonačelnika.