Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen zaštitnik Hrvatske katoličke župe sv. Nikole Tavelića u Rotterdamu

Rotterdam (IKA)

Hrvatska katolička župa svetog Nikole Tavelića u Rotterdamu proslavila je u nedjelju 17. studenoga svetkovinu nebeskog zaštitnika.

Uoči središnje proslave, u petak 15. i subotu 16. studenoga u kapelici rotterdamske katedrale Svetih Lovre i Elizabete održana je duhovna obnova na kojoj je sudjelovala skupina redovitih vjernika. Obnova se sastojala od duhovnog nagovora, predavanja, mise i klanjanja.

Svečana blagdanska misa, na kojoj je sudjelovalo više od tristo osoba, slavljena je u roterdamskoj katedrali Svetih Lovre i Elizabete, u kojoj se više od trideset godina slavi misa na hrvatskom jeziku. Na poziv župnika fra Miše Sirovine, duhovnu obnovu i svečano misno slavlje predvodio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Teme njegovih nagovora bile su: pitanje poziva, habitusa, relacija, isključivosti i sve to kroz odnos prema drugom koji je drugačiji. Profesor Jozić naglasio je kako je opasnost demoniziranja drugoga, a istovremeno veličanja vlastitog, vjerojatno jedna od najnaglašenijih percepcija društva koje je proizišlo iz zbivanja početkom devedesetih godina na našem prostoru.