Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen župni blagdan sv. Jelene Križarice i dan Zaboka

Zabok (IKA)

Svečanim misnim slavljem u petak, 22. svibnja u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice, vjernici župe Zabok i okolice svečano su proslavili blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice kao i Dan Grada Zaboka. Misno slavlje predvodio je župnik u župi sv. Jurja mučenika u Đurmancu fra Vlado Mustač, uz koncelebraciju svećenika iz dekanata.

Fra Vlado je u homiliji podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki, kršćanstvo učinio slobodnim. To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji. Sv. Jelena neka u vama probudi nadu i poslanje za siromašne i prognane, rekao je propovjednik.

Propovjednik je pozvao vjernike da nasljeduju njezinu ljubav za druge, za čovjeka. Ovaj blagdan slavimo između dva velika kršćanska blagdana Uzašašća i Duhova. Iskoristimo to sveto vrijeme da se nadahnemo Duhom Svetim, da nam pomogne otkriti tko smo. Izgrađujući ovu zemlju, hodajući po njoj ne zaboravimo da smo djeca neba, potaknuo je fra Vlado.

Pozivam Vas dragi vjernici da činimo dobro, da strpljivo nosimo svoje križeve, boli i terete, ljubeći i svoje neprijatelje. Isus nam je od svih zapovijedi naglasio posebno dvije: „Ljubi Boga iznad svega, a čovjeka kao sebe“. Naša je sveta Jelena stavila Boga na prvo mjesto, a čovjeka odmah pokraj, i to čovjeka koji je odmah pokraj tebe. Dopustimo da Duh Božji djeluje u nama da naši životi budu kvalitetni, ispunjeni Bogom i ljubavlju kako bi izgrađivali bolji svijet kako za sebe tako i za našu djecu, zaključio je o. Mustač.

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan Culjak uputio je riječi zahvale svim sudionicima.

 

Ključne riječi:
sv. Jelena Križarica Zabok