Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 100. obljetnica rođenja biskupa Ćirila Kosa

Harkanovci (IKA)

U povodu 100. obljetnice rođenja đakovačkog i srijemskog biskupa Ćirila Kosa, u subotu 6. srpnja u župnoj crkvi Snježne Gospe u Harkanovcima đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i još četrnaest svećenika, predvodio je svečano misno slavlje. Tom prigodom na ulazu u crkvu otkrivena je spomen-ploča s biskupovim likom, kojega je izradio akademski kipar Drago Stojaković. Misno slavlje ujedno je bilo i spomen na 16. obljetnicu biskupove smrti 6. srpnja 2003. godine.

Uz župljane harkanovačke župe, gdje je biskup Ćiril živio od svoje šeste godine, slavlju su se pridružili brojni vjernici iz drugih župa, napose onih iz Valpovačkog dekanata. Slavlju je nazočio i Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana, predstavnici Grada Valpova i predsjednici mjesnih odbora: Jozo Piškorjanac (Harkanovci), Spomenka Stanić (Ivanovci) i Matija Pandurić (Zelčin).

Prva postaja svečane procesije bila je na ulazu u crkvu, gdje je otkrivena mramorna spomen-ploča s likom biskupa Kosa i natpisom koji počinje geslom blage uspomene biskupa Kosa iz koncilske konstitucije “Christus Dominus”: “In caritate, humilitate et vitae simplicite – ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života”, s daljnjim tekstom: „Mons. Ćiril Kos 19. studenoga 1919. – 6. srpnja 2003., Đakovačko-srijemski biskup (1974-1997). Ovdje, u župnoj crkvi Snježne Gospe, gdje je od 1925. godine upijao snagu vjere i slavio sveta otajstava te, odazvavši se svećeničkom pozivu, 1944. godine prikazao svoju mladu Misu, o 100. obljetnici njegova rođenja podigoše zahvalni pastiri i vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije. Harkanovci g.g. 2019.”

Pri otkrivanju i blagoslovu spomen-ploče nadbiskup Srakić je istaknuo: „Podižemo ovaj vidljivi znak prisutnosti biskupa Kosa ujedno i povodom 60. obljetnice njegovog uhićenja i osude 1959. godine i 45. obljetnice početka njegove biskupske službe. I danas se sjećamo njegovih providnih pastirskih riječi, kako nas je snažno znao podizati podsjećajući nas među ostalima: ‘Za vaš prolaz iz tame u svijetlo kao i za vaš duhovni rast, uz Božju milost, posebna zasluga pripada vašim duhovnim pastirima koji su po svetom redu u Kristovo ime postavljeni za Crkvu to jest vas, da bi Riječju i milošću Božjom u Kristu Isusu uskrsnuli. Živite svetim životom da ga jednom sretnete u vječnoj domovini’.”

Riječ dobrodošlice izrekao je župnik Župe Snježne Gospe u Harkanovcima i filijala Ivanovca i Zelčina, vlč. Josip Martinović, koji je, među ostalim, rekao: „Ne možemo ne spomenuti da je ova mala župa uz biskupa Ćirila i Vas, nadbiskupe Marine, dala lijepi broj duhovnih zvanja (još 4 svećenika i 12 časnih sestara). Zahvaljujem Gospodinu i ujedno molimo za nova duhovna zvanja toliko potrebna našem vremenu.” Pozdravio je upućen ladimirevačkom župniku i dekanu Valpovačkog dekanata preč. Franji Bodonjiju, zatim bogoslovima, rodbini pokojnog biskupa Ćirila, kao i svima prisutnima.

Na početku svoje homilije, nadbiskup Srakić osvrnuo se na važnije događaje iz biografije blagopokojnog biskupa Ćirila, preminulog u 83. godini života. Govoreći o početku njegovog pastoralnog djelovanja spomenuo je i mladu misu biskupa Kosa, među čijim uzvanicima se nalazio i budući nadbiskup Srakića sa svojim ocem, kao dječak od sedam godina. Opisujući zatim put biskupa Ćirila govorio je o njegovoj prvoj službi kapelana u Srijemskoj Mitrovici u izuzetno teškim i pogubnim okolnostima poratnog doba. Nastavio je svoju službu u Župi Trnjani sa osam filijala koju obavlja pet godina, odlazeći zatim na mjesto duhovnika u đakovačko Bogoslovno sjemenište, gdje je osam godina bio ‘duša i duhovni pokretač svega bogoslovskog života’ te ujedno i predavač na Visokoj bogoslovnoj školi.

„Mi smo ga rado slušali kroz njegova predavanja iz duhovnoga bogoslovlja tijekom sedam godina trajanja teološkog kolegija asketike i liturgijskih vježbi. Uz to se bavio prevođenjem i izdavačkom djelatnošću koji mu je donio počasni doktorat KBF-u u Đakovu”, istaknuo je nadbiskup Srakić. Podsjetio je i na listopad 1959. kada je biskup Ćiril bio zatvoren te osuđen na sedam godina zatvora. Po povratku iz zatvora obnašao je službu tajnika Biskupskog ordinarijata i kanonika kustoda katedrale. Godine 1973. bio je imenovan te zaređen za biskupa đakovačkog ili bosanskog i srijemskog.

„Ćiril Kos preuzeo je biskupiju u jednom teškom trenutku kada su sukobi razdirali naš svećenički identitet. Trebalo je to ujediniti. Svojom vedrinom, smislom za šalu, a nadasve svojim neumornim radom i ljubavlju prema Crkvi on je to uspio. Postigao je to i jer je imao povjerenje u svoje svećenike i suradnike, što smatram jednom od važnih odlika biskupa Ćirila”, ukazao je nadbiskup Srakić. „Osim toga, volio je Crkvu, koja je bila česta tema njegovih živahnih propovijedi. A znate što mu je bila najmilija tema propovijedi? Bogorodica Marija, koja je bila zadnja točka skoro svake njegove homilije.”

Govoreći o njegovim drugim osobinama naglasio je: „Kad smo tražili što da stavimo na nadgrobnu ploču odabrali smo epitaf: ‘ovdje leži biskup Ćiril, dobri otac svoje biskupije’. Nije ta dobrota bila popustljivost pred neprilikama, nego je znao u pravo vrijeme reći svoju očinsku riječ.” Istaknuo je i njegovo ostajanje uz svoj hrvatski narod tijekom ratnih godina hrabreći duhovno, između ostalih, i vukovarske branitelje na prvoj crti obrane. „Sveti Pavao piše Timoteju: ‘Oni koji dobro obavljaju svoju službu stječu častan položaj’. Ne da je Ćiril svoju službu obavljao dobro, nego izvrsno! Doista je zaslužio častan položaj u povijesti naše nadbiskupije i ova spomen-ploča koju smo danas postavili i blagoslovili neka bude znak toga visokog položaja kojega je biskup Ćiril zaslužio, dajući svoj život i izgarajući za svoju biskupiju”, zaključio je nadbiskup Srakić.

Zahvalu na kraju misnog slavlja je izrekao i nadbiskup Đuro Hranić. Osvrnuo se na dolazak biskupa Ćirila, kada je imao 6 godina, sa svojim roditeljima iz Ribić Brega, Župa Ivanec, u plodnu ravnicu i Župu Harkanovci. „Tu se hranio sakramentima i pod okriljem Gospe Snježne slušao glas koji je progovarao njegovom dječačkom srcu, te se snagom vjere i crkvenosti odlučio odazvati na Isusov poziv i slijediti njegove putove. Među vama je slavio svoju mladu misu i uvijek se rado vraćao. S radošću smo organizirali ovaj spomen, zajedno sa svećenicima Valpovačkoga dekanata i drugim svećenicima naše nadbiskupije na čelu s tajnikom i kancelarom biskupa Ćirila mons. Lukom Stragarom, te nas trojicom biskupa, kako bismo s vama molili za njega i postavili ploču s njegovim likom u ovoj njegovoj i vašoj župnoj crkvi”, rekao je nadbiskup Hranić.

Riječ zahvale nadbiskup je uputio pomoćnom biskupu mons. Ivanu Ćuriću, koji je bio inicijator postavljanja ove spomen-ploče i prvi organizator ovog okupljanja, zajedno s vjernicima ove župe. Nadbiskup se obratio i umirovljenom nadbiskupu Srakiću, jednom od najbližih dugogodišnjih suradnika, pomoćnog biskupa i neposrednog nasljednika pokojnog biskupa Ćirila na stolici đakovačkih biskupa: „Uz mnoge poveznice s biskupom Kosom danas je i Vaš 82. rođendan. Zahvaljujem Bogu i ovoj župnoj zajednici što su nam i Vas podarili, te kličem: ‘Još godine mnoge zdravi bili, sveto živjeli!’”. Tom prigodom župljani iz Ivanovaca darovali su cvijeće nadbiskupu Srakiću. Slavlje je završeno svečanim blagoslovom i prigodnim domjenkom u neposrednoj blizini crkve.

Istoga dana, u Đakovu, po završetku večernje mise prisutni svećenici s biskupima, bogoslovima, časnim sestrama i vjernicima spustili su se u kriptu ispred groba biskupa Ćirila Kosa i izmolili prigodnu molitvu za pokoj vječni.