Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 20. obljetnica djelovanja Caritasa u Župi sv. Jurja na Bregu

Lopatinec (IKA)

Djelatnice župnog Caritasa su u nedjelju, 3. prosinca 2023. na misnim slavljima u Župi sv. Jurja na Bregu u Lopatincu, predstavile dvadesetogodišnji rad župnog Caritasa i time obilježile 20. obljetnicu djelovanja, izvijestila je Župa sv. Jurja na Bregu.

U sklopu predstavljanja, istaknut je razvoj i rad župnog Caritasa. „Počeli smo kao mala zajednica sa svega 2 do 3 člana. (…) Zajednica se povećavala iz godine u godinu i radili smo sve više i više. Neću danas nabrajati što smo sve radili u ovih 20 godina. Jer, ako nas niste primijetili, ako vas nismo zainteresirali ili uključili u svoj rad, znači da nismo radili dobro ili nismo radili dovoljno. I neću nabrajati sve vrijedne ljude koji su se kroz godine uključili u rad Caritasa. Iako nekih već nema među nama, svi su oni bili, ili su još dio ove župe, dio naših obitelji. Reći ću hvala svima koji su se na bilo koji način utkali u ovih 20 godina, bilo donacijom, bilo ručnim radovima, bilo pečenjem kolača ili time što su podržavali svoje bake, svoje majke i sve koji su se uključili u rad Caritasa“, istaknula je jedna od djelatnica.

„Djelovanje Caritasa ne možemo i ne smijemo svesti samo na borbu protiv materijalnog siromaštva, iako je to najčešći način rada mnogih humanitarnih organizacija“, kazale su djelatnice te istaknule da na to podsjeća i papa Benedikt XVI. u enciklici „Bog je ljubav“.

„Često su potrebe puno veće od mogućnosti, no sv. Majka Terezija je rekla: ‚Ne možemo uvijek nahraniti stotine ljudi, ali možemo nahraniti jednog čovjeka. Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.‘ Definicija siromaštva danas se uvelike razlikuje od one od prije 20, 30 ili više godina. Danas ne nedostaje toliko kruha, ali nedostaje poštovanja i ljubavi te brige za čovjeka, za djecu, za roditelje, za djedove i bake“, rekle su te zaključile: „Prošle nedjelje nam je u Evanđelju po Mateju Krist poručio ‚što god učiniste, jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!‘ – neka nam ove Isusove riječi budu poticaj i nit vodilja u životu i radu.“