Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 250. obljetnica spomena Župe i svetkovina sv. Ante u Novima Selima

Nova Sela (IKA)

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je svečano misno slavlje u Novim Selima, na svetkovinu sv. Ante u četvrtak 13. lipnja i 250. obljetnicu spomena Župe, u koncelebraciji dekana don Davora Bilandžića i nekoliko svećenika. Prije procesije, nadbiskup Barišić blagoslovio je vanjski oltar.

„Slaveći Blaženu Djevicu Mariju, slaveći sv. Antu i sve svece, zapravo slavimo Gospodina, koji se očituje i dolazi nam tako blizu kao ohrabrenje“. Govoreći o svecu svega svijeta, nadbiskup je istaknuo kako su sv. Antu oduševili pet franjevaca koji su propovijedali Božju Riječ u Tunisu i bili ubijeni, dali svoj život za Boga. U njima je sv. Ante vidio svoj ideal i uzor i izrastao u velikog propovjednika jer je slušao Riječ Božju i ta Riječ u njemu je našla plodno tlo. Iz takvog zajedništva njegovog života, njegovog intelekta, srca, volje, slobode, njegov glas nije bio samo ugodan za uho, bio je glas koji je dolazio i do srca.

Njegov sveti jezik, doista je bio različit od drugih, to je bio jezik ljubavi i on sam sazrijevši u susretu s Riječju Božjom reći će: „ Riječ bez djela je mrtva, nema tu nikakvog slušanja, ne samo da riječ traži djela, nego i vjera traži nešto da može biti živa – traži ljubav. Bez  ljubavi, vjera je mrtva, ljubav i vjera idu zajedno, djela i riječi idu zajedno!“

Uz Isusa i knjigu, sv. Antu prikazuju s komadom kruha. „Ante je bio strašno osjetljiv na potrebe siromaha, a znao je da siromasi, nisu siromasi samo kruha, nego daleko više Riječi Božje i to sve skupa  na svoj način oslikava ovoga sveca koji je doista u našim zemaljskim uvjetima ostvario puninu uzrasta Kristova. Bog nam uz sv. Antu na današnji dan doista daje jedno bogatstvo koje treba otkriti, a onda ovo  bogatstvo treba davati, jer sv. Ante nije ga držao samo za sebe, nego drugima naviještao. Ovo mijenja život, odnose, i onda postajemo doista zadovoljni ljudi, blagoslov za druge, blagoslov nama drugih“, naglasio je nadbiskup Barišić.

„Nikada nismo bolje živjeli, niti više imali, ali prijeti siromaštvo duha, praznina srca i duše, besmisao… Tu prazninu nikakve materijalne stvari neće moći ispuniti, zavaravamo se! Bez riječi Božje, ostat  ćemo nijemi, gluhi, otići ćemo stranputicama… Potrebna nam je Riječ Božja, više neko kruh svagdanji, da bismo mogli čuti, da bismo mogli i govoriti! U obiteljima više i ne čujemo i ne govorimo, kontroliraju nas ekrani i tako ne slušamo jedni druge. Ima jedna šala, a to je i realnost – zaručnik i zaručnica – kad su  skupa – on govori, ona sluša; medeni mjesec – ona govori, on sluša; poslije nekoliko mjeseci – oboje govore, a susjedi slušaju! Nažalost, to nam se događa… Kako ćemo u obitelji imati radost što imamo jedni druge, bez Riječi Božje?“, zapitao je mons. Barišić.

„Slaveći 250. obljetnicu, slavimo danas Božjeg čovjeka, koji je mudrost ugradio u svoj život, koji je mudrost želio dijeliti s drugima, koji je rekao što znače riječi i djela i ljubav, što znači vjera i ljubav i onoga koji je mislio i na nas ovdje. Naši stari koji su gradili ovu crkvu, za nas su je gradili, premda su  Nova Sela, postala stara. Svi vi, koji ste otišli odavde i živite u Metkoviću ili bilo gdje, niste izgubili kontakt  s ovim izvorom. Vjerujem da vam je drago doći ovdje slaviti misu i pomoliti se na grobu svojih pokojnika. Neka nam sv. Ante da doista tu snagu i hrabrost svojim primjerom kao što su njemu dali primjer petorica franjevaca, da doista možemo biti ono što jesmo – Kristovi  kršćani“, poručio je nadbiskup, zazvavši zagovor sv. Ante na sve nazočne.

Na misi je pjevao župni zbor sv. Nikole biskupa iz Metkovića kojim ravna  s. Marijana Cvitanović.

Zahvalnost svima  koji su doprinijeli tom slavlju izrazio je dekan  Bilandžić i Božo Šiljeg, član Udruge sv. Ante Nova Sela, koja postoji od 2008. i ima oko 250 članova.

„Uz Božju pomoć i zagovor sv. Ante, uspjeli smo ostvariti mnoge projekte, izgradili vanjski oltar, promijenili vrata na crkvi, te postavili  14  novih križnih  postaja. Izrađena je nova zastava sv. Ante, serves, procesijski križ i postolje za kip sv. Ante te obnovili grob učiteljice Anke Bebić, koja je umrla na glasu svetosti. Promijenjene su skaline na mrtvačnici i  postavljeni temelji oko groblja. Izražavamo svoju duboku zahvalnost najprije Trojedinom Bogu te sv. Anti i njegovu blagoslovu i vodstvu kroz cijelo ovo vrijeme. Također zahvalnost i bivšim župnicima i župnom vikarima župe sv. Nikole koji od 1994. pastoralno djeluju na ovoj župi. Također zahvala općini Kuli Norinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji te gradu Metkoviću na pomoći“.

Na slavlju je bio nazočan i đakon Petar Paradžik  koji se redi za svećenika za dva dana.