Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 28. obljetnica oslobođenja Jajca

Jajce (IKA)

Proslava 28. obljetnice oslobođenja Jajca i Pougarja, koja se slavi u sklopu proslave vojno-redarstvene operacije „Maestral“, održana je u srijedu 13. rujna.

Proslava je počela u jutarnjim satima polaganjem vijenaca na spomen-obilježju prve žrtve Domovinskog rata u Jajcu Franje Ladana Pancera, kod hidroelektrane Jajce II na rijeci Vrbasu. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji pok. Franje, braniteljske udruge Domovinskog rata HVO-a Jajce i grada Virovitice, djelatnici Policijske postaje Jajce, udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te djelatnici Elektroprivrede Jajce. Molitvu za pokojnog Franju izmolio je te sve blagoslovio podmilački župnik fra Filip Karadža. U povratku prema Jajcu sudionici su uobičajeno svratili u Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju gdje su ih dočekali tamošnji franjevci.

Nakon toga na spomen-obilježju osam poginulih pripadnika 81. gardijske bojne Virovitica u selu Mile, pored jezera rijeke Plive vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji i izaslanstvo grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivanom Kirinom, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno podpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom, zajedno s izaslanstvom Hrvatskog sabora predvođeno saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, udruge iz Domovinskog rata HVO-a Jajce te Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara. Molitvu za pokojne Virovitičane izmolio je te sve blagoslovio župni vikar fra Drago Blažević.

Uslijedio je svečani mimohod veterana hrvatskih snaga s ratnim zastavama od Plivskoga mosta – Jožikina mosta kroz središte grada do crkve Uznesenja BDM. U mimohodu su sudjelovali i učenici osnovnih škola „13 rujan“ i „Braća Jezerčić“.

Nakon mimohoda u crkvi Uznesenja BDM mnoštvo vjernika pozdravio je jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković. Koncelebriranu misu zadušnicu i zahvalnicu za sve pokojne branitelje, osobito one koji su sudjelovali u oslobođenju Jajca i Pougarja, predvodio je predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan fra Stipo Mačinković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom s. Dubravke Dropulja.

Fra Stipo je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo kako je „vrlo vrijedno i značajno sjećati se, spominjati se svega onoga što se nama Hrvatima i Bošnjacima na ovim prostorima istinski događalo prije rata, u ratu, progonstvu i poraću te o toj istini pisati i na razne načine tu istinu dokumentirati. Povijesna je dužnost i nužnost Hrvata jajačkoga kraja i BiH da se bore za istinu o Domovinskom ratu. Uz ovo ističem kako je Hrvatima Jajca potrebno međusobno razumijevanje govora, sloga i jedinstvo i zajednička borba oko zajedničkog dobra. Zajedničko dobro je svetinja pred kojom moraju ustuknuti sve razlike.“ Fra Stipo je napomenuo kako su „Izraelci kroz sva stoljeća i tisućljeća duboko vjerovali da je Jahve onaj Bog koji je s njima i uz njih na svim njihovim životnim putovima. Uzdali su se u Jahvu čak i onda kad su od izraelskog naroda bili ostali samo ostatci ostataka. Izraelci, kao velika manjina na Bliskom istoku, i danas duboko vjeruju i silno se uzdaju u Jahvu, u Boga. Takva vjera i takvo pouzdanje u Gospodina potrebno je danas Hrvatima, ne samo Jajca, nego i cijele BiH.“

„Dragi Jajčani i Pougarci, ulaskom hrvatskih osloboditeljskih postrojba u Jajce i Pougarje na današnji dan, Bog vam je ove prostore darovao poput biblijskog Vrta edenskoga. Pazite da nipošto ne jedete sa stabla spoznaje dobra i zla; pazite što odlučujete i što radite. Ne činite ono što su činili graditelji Kule babilonske. Isto tako, pazite da se ne ponašate poput onih ludih djevica iz današnjeg Evanđelja po Mateju. Podsjećam vas kako Isus s razlogom snažno opominje svoje učenike da bdiju i mole i da paze što rade“, zaključio je fra Stipo.

Poslije mise kod središnjeg spomen-obilježja poginulih branitelja i osloboditelja Jajca, u nultom središtu Jajca, vojni orkestar odsvirao je himnu BiH, a zbor „Nikola Šop“ HKD-a Napredak Jajce, pod ravnanjem maestre Katarine Ladan otpjevao je „Lijepu našu“. U to vrijeme na jajačkoj tvrđavi razvijen je veliki hrvatski stijeg, a minutom šutnje odana je počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Voditelj programa Robert Tokić pozdravio je sve hrvatske branitelje, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne vojne invalide, sve vojnike, časnike i dočasnike, sudionike vojno-redarstvene operacije „Maestral“.

Potom su vijence položili i svijeće upalili ratni zapovjednici hrvatskih snaga u vojno-redarstvenoj operaciji „Maestral“, izaslanstva hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom s izaslanstvom Hrvatskog sabora predvođenim saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, izaslanstvo grada Virovitice, predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kiriginom, načelnik općine Jajce Edin Hozan i predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije RBIH Jajce te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. U tijeku polaganja vijenaca vojni orkestar svirao je mirozov. A onda je župni i samostanski vikar fra Emanuel Radić izmolio molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te zajedno sa župnikom Karadžom sve blagoslovio.

U ime domaćina i organizatora proslave braniteljske udruge „13. rujan“ i osobno, sve nazočne pozdravio je mag. sc. Anto Brtan. Osobito je pozdravio obitelji poginulih i nestalih branitelja, invalide Domovinskog rata, suborce, sugrađane i prijatelje Jajca te brojne goste. Poimenice je pozdravio ratne postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju Jajca i njihove zapovjednike te brojne hrvatske predstavnike vlasti u oba entiteta BiH, kao i načelnika općine Jajce Edina Hozana i predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca Josipa Tokića, predstavnike udruga iz Domovinskog rata, među kojima su prvi put bili i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH.

„Jajce smo izgubili krajem 1992., poslije sedam teških mjeseci borbe, protiv puno nadmoćnijeg neprijatelja. Pretrpjeli smo velike ljudske žrtve i bili protjerani daleko od svojih domova. Tri godine patili smo za svojim rodnim krajem, ginuli na bojištima širom naše Domovine, ali nada nas nikada nije napustila. Vojnički smo oslobodili Jajce i na vojnički poraz 1992. odgovorili velikom pobjedom 1995. godine“, podsjetio je Brtan, napomenuvši da se „ne smijemo umoriti od ponavljanja kako je hrvatskom narodu potrebno zajedništvo i sloga, poput onog u Domovinskom ratu.“ Naveo je primjer 100% ratnog vojnog invalida Davora Hajdukovića koji je teško ranjen u borbama 1992. u obrani Jajca u koje je stigao kako bi sa svojim suborcima proslavio ovaj veliki dan, odvaživši se na pothvat vrijedan divljenja – put od Knina do Jajca, 220 kilometara prešao je s invalidskim kolicima za samo jedan dan.

Ratni zapovjednik hrvatskih snaga na glavnom pravcu oslobađanja Jajca general Stanko Sopta u govoru je istaknuo kako je „sloboda čovjeka i naroda pravo od Boga. Pošteni ljudi slobodu ne ugrožavaju. Ona je svima dragocjena i bez nje nema sreće i napretka. Kao što Hrvojeva tvrđava svjedoči o našoj čvrstini i odlučnosti oduprijeti se svim porobljivačima, tako i Zvonik sv. Luke i krunidbena crkva naših kraljeva govori o našim ranama i patnjama. No, i nakon svega poručujemo da je naša ruka ispružena ka sretnijoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih naroda i ljudi, sređenoj prema europskim civilizacijskim vrijednostima, u kojoj svi možemo živjeti u miru.“ General Sopta prenio je pozdrave triju ratnih zapovjednika vojno-redarstvene operacije „Maestral“: generala Ante Gotovine, Željka Glasnovića i Zlatana Mije Jelića. A u ime svih pozdrav je uputio zapovjedniku treće gardijske brigade „Jastrebovi“, teško operiranom Iliji Nakiću.

General Tomo Medved prenio je pozdrav i čestitke predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Naglasio je važnu ulogu dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška u oslobođenju Jajca i drugih područja u BiH. Zahvalio je poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji „Maestral“ kao i svim hrvatskim braniteljima iz BiH u obrani Republike Hrvatske. „Slobodne, neovisne i cjelovite Bosne i Hercegovine ne bi bilo bez HV-a i HVO-a“, rekao je general Medved, napomenuvši kako hrvatska Vlada stoji i stajat će uz hrvatski narod u BiH. Govore i polaganje vijenaca izravno je prenosila Radio-televizija Herceg-Bosne.

Dr. Čović je u govoru istaknuo potrebu prepoznavanja značenja 13. rujna te potrebu poštivanja i slavljenja svih žrtava ugrađenih u slobodu Jajca, BiH i Republike Hrvatske. Naglasio je potrebu pisanja istine o Domovinskom ratu, a osobito potrebu odgovornosti za svoj narod koja se mora pokazati u slozi i jedinstvu.

Na kraju je zbor „Nikola Šop“ otpjevao pjesmu „S onu stranu Plive“, čime je završen svečani dio proslave, a ispred gradske sportske dvorane uslijedio je domjenak za puk i uzvanike koji su pripremile braniteljske udruge. Sve je uveseljavao tamburaški sastav Dukati. Nakon završene igre malonogometnog turnira na stadionu Pijavice, gdje je pobijedila ekipa Rudnika boksita Jajce, proslava je završena velikim vatrometom.