Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 80. obljetnica župe sv. Jurja mč. na Gornjoj Drenovi

Rijeka (IKA)

Župa sv. Jurja mč. na Gornjoj Drenovi proslavila je u nedjelju 28. travnja 80 godina djelovanja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić i pod misom mladima podijelio sakrament potvrde.

Mnogo je ljubavi i truda u ovu župu ugrađeno da se u njoj i danas slavi Boga kroz ljudsku slogu, zajedništvo i solidarnost. Ova župa ostvarila je svoju svrhu, jer župa nije samo crkva, nego župu čine ljudi koji se u njoj okupljaju i koji žive Kristovu ljubav, zajedništvo i solidarnost u svojoj župnoj zajednici, poručio je mons. Devčić.

Župa sv. Jurja mč. nastala je u vrlo specifičnim povijesnim okolnostima, nakon što je granica tadašnje Jugoslavije i Italije 1924. godine podijelila Drenovu. Donja Drenova pripala je Talijanima, a Gornja Jugoslaviji. Razgraničenje je gornji dio naselja Drenova, Podbreg, Lopaču i Grohovo ostavilo bez škole, groblja i crkve. Mještani Gornje Drenove sagradili su crkvu i župni stan. Uređeno je i groblje, a jedino što nisu izgradili bila je školu jer ih je rat u tome spriječio, rekao je župnik dr. Nikola Vranješ. “Izgradnja župne crkve i župnog stana počela je 1931. godine. Stan je završen iste godine, a izgradnja crkve trajala je do 1939. godine. Oltar je u crkvi postavljen 26. travnja 1939., zvono na njezinom tornju – izliveno u Zagrebu i teško 192 kilograma – 1933. godine, a 6. kolovoza 1939. crkvu je blagoslovio župnik iz Viškova Anton Košir. Crkva je slična velikoj crkvi Sv. Blaža u Zagrebu, a izgrađena je u tzv. starohrvatskom stilu.” Dekretom Senjsko-modruškog biskupskog ordinarijata župa sv. Jurja na Gornjoj Drenovi osnovana je 23. travnja 1939., nedugo prije no što je završena izgradnja župne crkve. Vlč. Vranješ dodao je da se zahvaljujući određenim povijesnim okolnostima i činjenici da Gornja Drenova nije razgraničenjem pripala Italiji, na tom prostoru sačuvao hrvatski jezik i identitet.

Zajedništvo župljana ostalo je i danas opipljivo i snažno. Župa okuplja oko 1400 katolika. Ni tu župu nije zaobišao negativan trend iseljavanja obitelji, no nastojimo gajiti živo župno zajedništvo, poručio je dr. Vranješ.

U sastavu župe je kapelica Svih svetih na centralnom gradskom groblju Drenova, sagrađena davne 1575. godine. Kako kronike svjedoče, u povijesti je služila kao orijentir brodovima koji su u riječku luku uplovljavali kroz Vela vrata. Kapelica i danas služi za slavljenje misa zadušnica.