Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Majka Božja Kraljica Mira u Rastokima

Rastoke (IKA)

Na 24. obljetnicu podizanja kapelice u čast Majke Božje Kraljice Mira u Rastokima u župi Slavetić, u nedjelju, 12. srpnja 45. obljetnicu svećeništva proslavio je promicatelj postupka za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja.

Misno slavlje je uz više svećenika, te zlatomisnicima Josipom Gonanom, župnikom Slavetića i Sv. Jane te Gojislava Kovačića, župnika u Petrovini, brojni Božji narod, hodočasnike Kraljici Mira i štovatelje bl. Alojzija Stepinca predvodio i propovijedao umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

On je, polazeći od Božjeg poziva upućenog Abrahamu, Mojsiju, Izaiji, istaknuo da Bog izabire i šalje navjestitelje koji Božjem narodu pomažu na putu spasenja, uče ga živjeti iz vjere i uvode ga u „obećanu zemlju“.

U Novom zavjetu Isus Krist se, pozivajući navjestitelje Božjeg kraljevstva, nije obazirao na stupanj njihove učenosti niti na njihov društveni položaj, već na spremnost da budu radosni sijači Božje riječi, pouzdani da će Bog dati da sjeme uzraste i donese svoj plod. Stoga svećeništvo nije čovjekovo, nego Božje pravo. „Svećeništvo je ljubav Isusova srca“ (Br. 1589), čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve.

Posadašnjujući nauk bl. Alojzija Stepinca o svećeništvu mons. Jezerinac je istaknuo da je „uzvišeno biti duhovni pastir, jer to je poslanje od Velikog Pastira, Dobrog Pastira, koji je položio život svoj za svoje ovce“. Zato je „divno biti izabran i poslan k onima koje će duše voditi i hraniti evanđeljem i sakramentima. Sretan je narod koji ima duhovnih pastira i koji su slični Dobrom Pastiru, Isusu Kristu“.

Podsjećajući na Kristovu prisutnost u svećenikovu životu i poslanju mons. Jezerinac je pozvao na molitvu za nova svećenička zvanja i zaključio: „Svećenik je osoba – putnik, osoba koja govori što Bog nadahnjuje, osoba koja svjedoči novost Evanđelja, osoba koja dijeli Božje blago snagom i veličinom Božjeg srca, osoba koja sve prosuđuje Isusovim pristupom, osoba koja nudi Božje blago bez ikakve sile ili ucjene u nutarnjoj slobodi svoje osobe kojom svjedoči kako je Isusovo otkupljenje duboka sloboda; svećenik je osoba koju Bog treba za svoj narod, ali ne da bi ga narod štovao nego da bi Boga uzljubio i čovjeku služio. Svećenik je osoba koja svoje vrijeme mjeri potrebama drugih, a svoje mogućnosti snagom dara Božjega“.

Liturgijsku pjesmu skladno je animirao župni zbor, KUD „Lipa“ Slavetić, muška pjevačka skupina „Borsa“ iz Draganića te članovi HKPD „Bosiljak“ iz Čučerja.