Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena misa zadušnica za mons. Valentina Pozaića

Zagreb (IKA)

Misu zadušnicu u povodu prve obljetnice smrti umirovljenog zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića u srijedu 15. svibnja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu predvodio je mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije u Zagrebu.

Uvodeći u misno slavlje mons. Subotičanec preporučio je dušu pokojnog mons. dr. Pozaića blagoj i milosrdnoj Očevoj ljubavi te zahvalio na daru njegova života.

„U 78-godišnjem ovozemaljskom hodu Gospodin ga je blagoslovio kroz punih 50 godina svećeništva, od kojih 19 godina biskupskim služenjem njegovu stadu. Uz predano življenje svećeničkog i redovničkog poslanja, prisjećamo se i bogatog znanstvenog doprinosa, osobito plodnoga poslanja na području bioetike i moralne teologije, kao i velikog doprinosa u pastoralnom radu središnjih nadbiskupijskih tijela“, rekao je mons. Subotičanec.

U nastavku je mons. Subotičanec naglasio poseban obol koji je mons. Valentin Pozaić dao odgojnoj formaciji novih redovničkih i svećeničkih zvanja te duhovnoj izgradnji pojedinaca i zajednica, a napose Hrvatskog katoličkog liječničkog društva čiji je duhovni asistent bio od 1991. godine, kao i duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika od 1996. te istaknuo da je revno služenje biskupa Pozaića okrunjeno njegovim biskupskim geslom “Život biraj!”, gdje je vidljiva njegova “predanost koja uvijek i u svemu hrabro prihvaća Božju volju i opredjeljuje se za Božje planove, težeći postignuću veće slave Božje.“

Inicijativu za slavljenje mise zadušnice pokrenulo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo, čiji je biskup Pozaić bio osnivač i prvi duhovni asistent. Predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak na kraju misnoga slavlja zahvalio je svima na dolasku i kazao kako je biskup Pozaić „bio ne samo prvi duhovnik i osnivač našega društva nego i učitelj koji nas je podučavao kakav treba biti katolički liječnik, kako se postaje dobar katolički liječnik, kako se ostaje katolički liječnik. Uz to, bio nam je i poput oca. On je sve nas doživljavao kao svoju djecu i zato smo ga kao patera Pozaića, kao oca biskupa uistinu svi doživljavali ocem.“

Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Večković i mons. Zlatko Koren, profesor na KBF-u mons. Stjepan Baloban, rektor, odgojitelji i duhovnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, vlč. Josip Đurin, vlč. Toni Potrebić, vlč. Ivan Grbešić i vlč. Anto Pavlović te isusovci o. Marko Matić, o. Mato Antunović i o. Siniša Štambuk. Pjevali su bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.