Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Slavonskom Brodu

Zagreb (IKA)

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i osmi u prosincu hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljeni su u petak, 8. prosinca 2023. u Svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Misno slavlje predvodio je superior rezidencije Družbe Isusove u Osijeku i upravitelj Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku o. Ivan Matić. Koncelebrirao je domaći župnik Anđelko Cindori.

Aktualizirajući evanđelje o. Ivan je pojasnio kako je i u Marijinoj obitelji kao i u našim obiteljima bilo sumnje, nepovjerenja i nerazumijevanja te ustvrdio da iz tog razloga ona razumije svaku nemoć i patnju te je spremna pomoći. Naglasio je kako Marija, kao i vjernici danas, nije znala što je u životu sve čeka, ali je s povjerenjem Gospodinu izrekla svoj da – „Neka mi bude“.

„Za razliku od Marije mi nismo bezgrješni. Marija je to bila. Osim što je Mariju bezgrješnu trebao kako bi pripravio dostojan stan svome Sinu, Bog je trebao novu Evu – novoga čovjeka koji će biti bezgrješan kao prvi čovjek jer je želio da mu svoj ‘da’ rekne u potpunoj slobodi. Mi nemamo takve slobode, ali ono što od Marije, unatoč svojim nedostatcima, možemo naučiti i što molimo da nam isprosi je spremnost, povjerenje i predanje u vjeri Gospodinu. To možemo makar bili grešni. U svim prilikama svoga života pozvani smo moliti Mariju da nam svojim zagovorom isprosi tu snagu vjere da sve ono što nam Gospodin šalje i dopušta živimo i proživimo. Gospodin od nas očekuje da budemo njegovi istinski učenici, da i mi kao Marija možemo reći, tu sam, tvoj sam službenik, službenica, neka mi bude po tvojoj riječi“, poručio je o. Matić. Župnik Cindori podsjetio je hodočasnike na sliku Bezgrješne, koja je izložena iznad oltara, a koju je svojoj krsnoj župi darovao Brođanin, prvi vrhbosanski nadbiskup, sluga Božji Josip Stadler. Na misi je pjevao župni zbor predvođen uršulinkom s. Ksenijom Leko.

Jutarnja misna slavlja predvodili su župni vikar vlč. Bernard Prelčec i župnik vlč. Anđelko Cindori, a popodnevno župnik Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku vlč. Matej Glavica. Zadnju večernju misu predvodio je župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku vlč. Marko Obradović.