Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Gospe Karmelske u Bagaloviću

Bagalović (IKA)

U neretvanskom svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću u petak 16. srpnja proslavljena je svetkovina zaštitnice župe, koja se tu slavi već 100 godina.

Slavljeno je pet misa, a središnju, kojoj je prethodila procesija, predvodio je župnik Podgajaca Podravskih don Siniša Paušić u koncelebraciji župnika don Damira Bistrića.

„Došli smo našoj Majci, Kristovoj Majci, Majci Crkve, Onoj, koja je naša odvjetnica i zagovornica, Onoj koja je toliko štovana u našem hrvatskom narodu, da nema mjesta, u kojem nema bar neka kapela posvećena Njoj – svaki kraj ima neko malo mikro svetište. Živimo u vremenu kada gubimo slobodu, u vremenu straha – opravdanog ili ne; svakako da postoji ‘mašinerija’ koja sustavno sije strah i to sigurno nije opravdano“, pojasnio je vlč. Paušić uz obrazloženje kako je strah najveći neprijatelj čovjeka, zapravo u strahu može biti samo onaj tko ne vjeruje. Čovjek, kad je u strahu ne može biti svoj. Kad god griješimo, kažemo Bogu – ne. I ovaj svijet, i ovo vrijeme, potresi, poplave, i ovo zlo koje nas je snašlo, sve je to posljedica čovjekove želje da izgradi ‘kulu babilonsku’, čovjekovo nastojanje da izgradi svijet bez Boga, a gdje nema Boga tamo je smrt, tamo je nesloboda, tamo je, vidimo i vidjet ćemo još, sve više straha, nesigurnosti, nereda, prijetnje, rekao je.

Župnik don Damir podijelio je sakrament potvrde 28 krizmanika.

Čestitajući krizmanicima i roditeljima, vlč. Paušić poručio je roditeljima da čuvaju milosni dar u svojoj djeci, da ih potaknu da žive po Duhu, da žive s Bogom i da se svi angažiramo u društvu, u Crkvi, da ne budemo pasivni promatrači, najčešće kritičari. Danas je rat, duhovni rat, rat za slobodu, za istinu, trebaju nam ratnici – to ne znači fizičko nasilje, to ne znači borba protiv nečega, nego borba za istinu, pravdu, mir, život, slobodu, ljubav, a to mogu samo ljudi Duha, Božji ljudi, zaključio je vlč. Paušić. Na misi su pjevali pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Marija (Maja) Jerković.