Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Andrije u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Župna svetkovina sv. Andrije proslavljena je u četvrtak, 30. studenog 2023. u Župi sv. Andrije u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Misno slavlje u župnoj crkvi je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

U propovijedi je vikar Pervan podsjetio na to da je Isus pozvao Andriju i njegovog brata Petra da pođu za njim i postanu ribari ljudi. „Poći za Isusom znači ostaviti sve, svoju svakodnevicu, svoje obveze, svoj komoditet, svoju prošlost… Poći za Isusom znači lišiti se svega kako bi se moglo baštiniti njega. Osloboditi se svega i nasljedovati njega, znači postati novi čovjek jer on, pozivajući na nasljedovanje, stvara nove osobe, nove ljude za nova poslanja“, kazao je generalni vikar te u nastavku istaknuo da čovjek Božjom snagom ostvaruje svoje poslanje.

Govorio je o duhovnom pozivu te primijetio da će poziva za razna zvanja i zanimanja biti tamo gdje ima djece. „Dok svjedočimo za Isusa i njegovo Evanđelje znajmo da nam je kroz mnoge nevolje proći, ali i do slave doći“, rekao je mons. Pervan i opisao neke karakteristike „današnjeg vremena“ i koje obilježavaju, kako je rekao, ugađanja pogledu, emocijama i tijelu, a nikako duhu, duši i srcu. Propovjednik je naglasio da kršćani trebaju osvijestiti da su pozvani biti u svijetu, ali ne i poistovjetiti se s njim. Istaknuo je i potrebu unošenja vrijednosti evanđelja u svijet. Predvoditelj slavlja također je govorio o osobinama sv. Andrije koje se mogu prepoznati na temelju evanđeoskih ulomaka u kojima se apostol spominje.

Uz župnog upravitelja don Marina Lučića, novog župnog vikara don Darka Kovačevića i dekana Dubrovačkog dekanata 1. don Roberta Ćibarića na misi je suslavilo više svećenika i redovnika, a asistirala su dvojica đakona. Svetkovinu sv. Andrije sa župljanima su proslavile i redovnice iz više redovničkih zajednica s područja Župe, a liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom profesorice Luce Ćatić. Župa sv. Andrije jedina je župa u Dubrovačkoj biskupiji posvećena sv. Andriji, podsjetio je župni upravitelj don Marin Lučić. Zahvalio je svima koji su na razne načine pridonijeli festi sv. Andrije. Na kraju mise djeca su izvela nekoliko duhovnih pjesama uz pratnju voditeljice zbora Ćatić. Druženje je nastavljeno u pastoralnom centru.

Za župnu svetkovinu vjernici su se pripravljali trodnevnicom. Prvog dana misu s propovijedi slavio je isusovac p. Marjan Bešlić, a pjevali su neokatekumeni. Drugog dana trodnevnice misu i euharistijsko klanjanje predvodio je župnik Župe sv. Stjepana iz Gorice-Sovića u Bosni i Hercegovini i kantautor suvremene duhovne glazbe fra Marin Karačić dok je trećega dana misu s Prvom večernjom predvodio pročelnik Vijeća za mlade i župni vikar Župe sv. Mihajla u Lapadu don Ivo Markić. Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen u pastoralnom centru održao je predavanje o Župi i crkvi sv. Andrije, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.