Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Nepomuka u Saborskom

Zagreb (IKA)

Vjernici Župe sv. Ivana Nepomuka u Saborskom proslavili su u četvrtak, 16. svibnja 2024., svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.

Euharistiju je predslavio župnik Župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša, a suslavilo je osam svećenika među kojima i domaći župnik vlč. Bruno Lovaković.

„Sv. Ivan Nepomuk bio je odvjetnik siromašnih i čuvar ispovjedne tajne zbog koje je 1393. godine završio mučeničkom smrću. Bio je ubijen, zapaljen i zavezan za kotač te bačen u Vltavu“, istaknuo je vlč. Prša.

„Danas mnogi govore da se teško živi, da ništa ne valja. Kao da imamo mučenike svog vremena koji misle da je prije bilo sve bolje. Mučeništvo kršćana nije međutim u stalnom mrmljanju, već u izražavanju empatije prema bližnjemu. Neće nam biti bolje na ovom svijetu ako mi ne damo vlastiti doprinos. Ako svatko da svoj prilog za boljitak, biti će nam bolje. Smisao mučeništva je da činimo dobro, a nagrada slijedi na nebesima“, zaključio je.

Na kraju mise župnik Lovaković je pohvalio župljanke oko njihova doprinosa aktivnostima župe i Udrugu branitelja Saborskog. Na misi su bili i predstavnici gradskih vlasti: zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, državi tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te više gradonačelnika i načelnika susjednih gradova i općina. Nakon euharistijskog slavlja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Saborsko.

Prije misnog slavlja položeni su vijenci kod spomen obilježja masovne grobnice povodom Dana općine koji se obilježava isti dan.