Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Jelene Križarice, župne zaštitnice i zaštitnice Zaboka

Zabok (IKA)

Svetkovina sv. Jelene Križarice, zaštitnice župe i grada Zaboka proslavljena je u srijedu 22. svibnja. Svečanu euharistiju predvodio je vlč. Vladimir Drnetić, župnik župe Uzvišenja svetoga Križa u Svetom Križu Začretju uz koncelebraciju svećenika iz Dekanata preč. Tomice Šestaka, dekana, dr. Stjepana Sirovca, vlč. Josipa Čuliga, vlč. Željka Horvata, fra Franje Jurinca i župnika Marijana Culjaka.

Fra Sebastian Golenić sviranjem na orguljama animirao je misno slavlje. Na misi je bio velik broja ministranata, djece i mladih, hodočasnika i župljana. Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Grada Zaboka.

Vlč. Drnetić u propovijedi je podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. „To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji“, rekao je vlč. Drnetić. Vjernike je potaknuo da čine dobro, strpljivo nose svoje križeve, boli i terete, ljubeći svoje neprijatelje. Isus nam je od svih zapovijedi naglasio posebno dvije: “Ljubi Boga iznad svega, a čovjeka kao sebe”. Naša je sveta Jelena stavila Boga na prvo mjesto, a čovjeka odmah pokraj, i to čovjeka koji je odmah pokraj tebe. Dopustimo da Duh Božji djeluje u nama da naši životi budu kvalitetni, ispunjeni Bogom i ljubavlju, pozvao je vlč. Drnetić.

Župa je zajednica koja okuplja sve – djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želimo da nam ovaj dan i riječi koje smo čuli budu poticaj da još više shvatimo što i koliko župa znači za sve nas, da bude motivacija svakome od nas, da budemo oni koji će tražiti upravo ovdje, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život, zaključio je vlč. Drnetić.

Na kraju misnog slavlja svi okupljeni izmolili su molitvu svetoj Jeleni Križarici koju je napisao župnik Culjak.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova koju je predvodio isusovac Josip Sremić.