Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Josipa u Trogiru

Trogir (IKA)

U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u petak 19. ožujka proslavljena je svetkovina suzaštitnika župe – sv. Josipa u istoimenoj crkvi.

Svečanu euharistiju predslavio je tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Bojan Rizvan.

U propovijedi je napomenuo da je prisutne okupio događaj spasenja kojem je sv. Josip bio vjeran jer je dopustio svoj vlastiti život uroniti u Božju ljubav, nježnost i domišljatost koju je pokazao u spasenju čovjeka.

Fra Bojan je rekao da se na svetkovinu sv. Josipa dive čudesnim djelima koja je Bog učinio u njegovom životu. Da bi se bolje razumjelo sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda i Domovine, protumačio je da njegovo ime dolazi iz hebrejskog i znači nadodati.

Prvo što se trebamo zapitati je što to Josip nadodaje, kazao je propovjednik. U ovom slučaju Josip nadodaje svoju vjeru Marijinoj nevjerojatnoj priči – istinitoj priči da je začela po Duhu Svetomu. Iako je nadodao svoju vjeru Mariji – počeo je sumnjati. Vjerovati u ljubav ne znači popuštati, nego nadodati obilje povjerenja. Da nekoga volimo nećemo pokazati time što ćemo popuštati u nečemu. Ljubav nije u popuštanju nego u nadodavanju povjerenja koje je potrebno u našem životu. Josip nam je najprije svjedok da Bog vjeruje u čovjeka, da Bog ima plan spasenja koji  upravo po čovjeku želi prihvatiti. Zato svoj naum – sina Isusa Krista povjerava jednom drvodjelji – stolaru. Sv. Josip se bavio gradnjom, a upravo to znači nekoga odgajati. Otac je onaj koji gradi život svoje djece – najprije svojim vlastitim primjerom, ustvrdio je o. Rizvan.

Mi smo pozvani, kao i sv. Josip što ćemo u poslušnosti Gospodinovu glasu i njegovoj riječi izgrađivati svoj vlastiti život. Nama kršćanima se događa da ne poslušamo Božju Riječ i ostanemo „neotesani“ u Njegovoj Riječi – da ne dopustimo da se promijeni naš život. Vidimo to što se dogodilo sv. Josipu. On je naumio napustiti Mariju da ju ne bi izvrgnuo sramoti. Upao je u velike probleme i tjeskobe te stoji pred Gospodinom i pokušava svoj problem riješiti bijegom. Bog ulazi u njegov život i snove i kaže mu: „Ne boj se uzeti Mariju kao ženu svoju.“ Bog želi promijeniti san života sv. Josipa. Istinska radost u našem životu počinje kad počnemo živjeti Božji san o nama. U našem životu nije važno gdje mi vidimo sebe – važno je ono gdje nas vidi Bog i da prihvatimo ljubav koju On očituje kao put svojega spasenja, poručio je predslavitelj.

Sveto pismo naziva Josipa „pravednikom“. U duhovnom smislu pravednik je osoba koja u potpunosti živi Božju Riječ. On je želio vidjeti dno Gospodinova srca zato što je primjenjivao Božje zapovijedi. Prolazio je teške trenutke, muke i žalosti u svom životu dok je odgojio Isusa Krista. Muka mu je dopustila da potpuno bude vjeran, dodao je.

Danas mladi  usprkos virtualnoim globalnim medijima pokazuju da nisu dovoljno sazreli i kasno donose odluke. U našem životu ne smijemo dopustiti da raste dilema, sumnja, neodlučnost u donošenju odluka. Danas smo ovdje da bismo molili sv. Josipa da nam dade mudrost donositi dobre i zrele odluke. Zato o sv. Josipu nema u Evanđelju ni jedne zabilježene riječi koje je izgovorio. To je čovjek šutnje, ali čovjek djela. Ugledajući se na sv. Josipa bilo bi dobro da mi kršćani više šutimo, a više činimo. Djelujmo da Božja Riječ ne bude samo čitljiva s naših usana, nego da postane čitljiva iz našeg života, da bude ona koja će osvojiti srca drugih ljudi, potaknuo je fra Bojan.

Sv. Josip je u potpunosti čuvao Božji zakon, on je i svojom šutnjom čuvao Marijinu čistoću. Blažena Djevica Marija je dala zavjet čistoće – bezuvjetnu ljubav Bogu. Josip je svojom šutnjom štitio njezinu čistoću i stoga je krepostan čovjek. Bilo mu je važnije slijediti volju Božu, nego svoje interese. Sv. Josip je poslušao Božji glas iako ga nije u potpunosti razumio, zato što je ljubio Gospodina. Ljubav ne živi od razumijevanja, nego od povjerenja, da vlastiti život daruješ drugome, naglasio je.

Zamolimo sv. Josipa da nam daruje čvrstinu svoje ljubavi, pažljivost svoje poslušnosti, da nas nauči snazi šutljivosti koja obnavlja naš život. Ako sve to nasljedujemo, postat ćemo Božje čudo u ovom svijetu. Postati ćemo navjestitelji evanđelja i svjedoci sv. Josipa. Stavljajući u središte svoga života Isusa Krista i njegovu ljubav i ljubav prema Crkvi. Na taj način pokazat ćemo da smo Kristovi i Božji. Neka nam zagovor sv. Josipa u tome pomogne da budemo ljudi vjere, nade i ljubavi, zaključio je o. Rizvan.

Pred kraj mise fra Bojan je klečeći ispred kipa izmolio posebnu molitvu sv. Josipu. Potom se župnik fra Matija Matošević obratio nazočnima i zahvalio fra Bojanu na poučnoj propovijedi, đakonu fra Pavlu Iviću koji je predmolio pobožnost križnog puta prije mise, župnom zboru na čelu s mo. Vinkom Bubuom i svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi svetkovine. U slavlju su sudjelovali brojni štovatelji sv. Josipa iz domaće i okolnih župa.

Za svetkovinu su se pripremali devetnicom. Posljednja tri dana predvodio ju je župnik iz Vinišća don Mate Madunić.