Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Nikole u Sikirevcima

Sikirevci (IKA/TU DJOS)

Svetkovina sv. Nikole proslavljena je u srijedu, 6. prosinca 2023. u Župi sv. Nikole u Sikirevcima, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misno slavlje predvodio je župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima mr. sc. vlč. Mario Brkić. Koncelebriralo je oko 20 svećenika.

Tumačeći poruku svetkovine sv. Nikole u svojoj propovijedi, vlč. Mario Brkić najprije je prisutne potaknuo da se uvijek, koliko je to moguće, trude sudjelovati u bogoslužnim činima Crkve te jednako tako slušati navještaj Božje riječi. „Sve što bih volio da sada svi učinimo jest da budemo takvi kakvi jesmo, imajući na umu da nas je Bog stvorio međusobno različite, često dekoncentrirane, jače ili slabije u vjeri, ali njemu, jednako vrijedne. Nema među nama onoga tko bi se Bogu više ili manje svidio“, rekao je propovjednik. Potaknuo je prisutne da se oslobode sebe i svojih mišljenja te da se usmjere na Isusa koji nas okuplja u jedno. „Vjerujemo u njega, što nas je ista vjera dovela u ovu crkvu, baš zato ovdje postajemo narod Božji u pravom smislu riječi“, kazao je.

U takvoj svijesti i raspoloženju liturgija postaje slavlje Boga. Na tragu navještaja Božje riječi te uspoređujući biblijsku sliku pastira sa svetačkim likom biskupa Nikole, propovjednik je istaknuo: „Kao što je nekada činio Mojsije, kao što je naš Otac jednom zauvijek učinio u svome sinu Isusu, tako i nakon Isusa, pastiri koje on odabire za djelo spasenja, pozvani su zauzimati se za narod, a ne ga osuditi pred Gospodinom. Jedan čovjek, kršteni vjernik, koji je svoje tri kćeri zbog neimaštine htio dati u prostituciju, nije vidio drugoga izlaza jer je bio na rubu životne propasti. Njihov pastir, biskup Nikola, izvršio je djelo Isusa Krista. Nije ga osudio, nego se zauzeo za njega i njegove kćerke. Potajno im je noću u prozor ostavljao zlatnike dok se sve tri nisu udale i tako osigurale sebi i ocu sigurnost života. Sveti biskup Nikola tako je izvršio Isusovu zapovijed da najveći među braćom svima bude poslužitelj.“

Prije kraja mise nazočnima se obratio domaći župnik vlč. Drago Marković. Zahvalio je ponajprije Bogu za dar vjere i zajedništva koji se uprisutnjuje u župi. Pozdravljajući nazočne svećenike te dvojicu đakona, župnik je svima zahvalio za svjedočanstvo kršćanskoga bratstva i svećeničkoga zajedništva koje se na misnom slavlju očitovalo. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor uz instrumentalnu pratnju profesora Josipa Lukača.

Uoči proslave svetkovine sv. Nikole u crkvi Uzašašća Gospodinova u Jarugama te u župnoj crkvi u Sikirevcima upriličen je prigodni program u kojem su sudjelovala djeca iz Jaruga i Sikirevaca sa svojim učiteljicama i odgojiteljicama. Naposljetku je uprizoren doček sv. Nikole te podjela darova djeci, koje je pripremila Općina Sikirevci, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.