Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju Žumberačkom

Mrzlo Polje Žumberačko (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je svečanu liturgiju u nedjelju 3. srpnja u Župi sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju Žumberačkom.

Tradicija je u mnogim grkokatoličkim župama proslaviti naslovni blagdan župne crkve u nedjelju poslije samog blagdana.

Suslužitelji su bili mrzlopoljski i pribićki župnik te ravnatelj eparhijskog Caritasa o. Nenad Krajačić, eparhijski ekonom o. Danijel Hranilović, župnik Stojdrage, Samobora i Grabra o. Milan Vranešić, monah pavlin o. Euzebije Knežević iz Pećnoga te jerođakon Ivan Karlić.

U homiliji je vladika Stipić pozvao vjernike da nasljeduju svoje zaštitnike svete prvoapostole Petra i Pavla, koji su bili prilično različiti ljudi, i karakterno i po zanimanju i po obrazovanju, čak i po ideološkoj pozadini, ali su se dali zahvatiti Kristovom ljubavlju.

„Bog je na sasvim različit način intervenirao u njihove živote. Zasigurno Bog djeluje i zahvaća na različite načine u život svakoga kršćanina, pa i čovjeka. Bog ljubi svoju djecu i on sve čini da im se objavi, da im se otkrije, da ih zahvati i spasi. To je izraz njegove očinske ljubavi. Mi smo pozvani s ljubavlju i povjerenjem odgovoriti na taj očinski poziv jer Bog nam sigurno hoće dobro i on najbolje poznaje našu narav, našu povijest, naše biće. Imati povjerenja u Gospodina znači biti, vjerovati i prihvaćati da smo Božja djeca i da imamo Oca koji nas neizmjerno ljubi i koji će nas voditi tamo gdje je za nas najbolje i najkorisnije. Biti svet znači ostvariti se u Bogu, a to je vrhunski i prvotni poziv čovjekov. Petar i Pavao su ga ostvarili, i neka nam njihova vjera i ljubav prema Kristu budu uzor i vodilja u životu“, rekao je mons. Stipić.

Na liturgiji dvije su mlade djevojke primile sakrament svetog miropomazanja (potvrde). Pjevanje je predvodio đakon Livio Marijan sa skupinom pjevačica „Kantalice sv. Cecilije“ iz Zadra. Poslije liturgije mnoštvo je vjernika i hodočasnika ostalo na druženju uz pjesmu i veselje.