Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Svetkovina sv. Petra i Pavla tradicionalno je svečano proslavljena 29. lipnja u sjevernom dijelu grada Ogulina i župe sv. Križa, u grobljanskoj crkvi Sv. Petra na istoimenom groblju.

Misu je predvodio župnik župe sv. Križa vlč. Josip Štefančić.

Propovjednik je predstavio likove apostola Petra i Pavla. Petar, sin Jone i brat Andrijin bio je ribar i prvi se odazvao na Isusov poziv. Stalno mu je bio pri ruci. Iako je bio kolebljiv, brze naravi, grešan i tri puta zatajio Isusa, on je bio prvi svjedok Isusova uskrsnuća te se Isus upravo njemu prvom objavio.

Što nam danas Petar poručuje? To da Isus računa i s malenima. Svecem se nitko ne rađa, već postaje svojim životom. Je li Isus danas za nas kao za Petra pomazanik i sin Boga živoga ili samo dio tradicije”, potaknuo je na razmišljanje vlč. Štefančić. 

Pavao je pak bio učen čovjek helenske kulture i vojnik iz Male Azije. Bio je principijelan, dosljedan, strog i revni progonitelj Crkve. Isusa za života nije vidio sve do puta za Damask kada mu se ukazao. Ukazanje je unijelo promjenu u život Savla koji postaje Pavao, neustrašivi Kristov propovjednik. Obilazio je pogane diljem Europe te ih pokrštavao.

On je mučenički skončao život odrubljivanjem glave, dok je Petar bio razapet na križ naglavačke.

„Prepoznajemo li se mi danas u dvojici velikana iz vremena prve Crkve? To je posebno važno u današnje vrijeme kada su potrebni svjedoci kao rijetko kada. Pogotovo u današnjoj Hrvatskoj u kojoj se rađa malo ljudi, a ima puno onih s dugim prstima. Zazovimo zagovor dvojice apostolskih prvaka da dobijemo snagu vjere”, zaključio je propovjednik Štefančić.

Misi su nazočili članovi DPD-a Sveti Petar sa svojim stijegom.