Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu proslavljena svetkovina Tijelova

Split (IKA)

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 3. lipnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u splitskoj prvostolnici Svetoga Dujma.

„Slavimo svetkovinu Predragocjene Krvi i Tijela Kristova. To je doista nebeska, anđeoska hrana za nas zemaljske putnike. Gladni smo i trebamo snage koju nam daje ova hrana da možemo kroz životne poteškoće ići naprijed s nadom. Ova svetkovina uvodi nas u otajstvo Božje ljubavi“, kazao je nadbiskup na početku euharistijskoga slavlja.

U propovijedi je govorio o značenju toga otajstva naše vjere u kojem je, pod prilikama kruha i vina, stvarno nazočan naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist. Riječ Božja govori o savezu između Boga i čovjeka. Mojsijev savez bio je utemeljen na krvi žrtvenih životinja i to je bila najava novoga saveza u krvi Kristovoj, saveza utemeljenog na neizmjernoj ljubavi Božjoj prema čovjeku, naglasio je splitsko-makarski nadbiskup.

„Euharistija je sažetak Kristova života u ljubavi, od njegova rođenja pa do muke, smrti na križu i uskrsnuća. Euharistija je srce Crkve, srce i središte svih sakramenata, a sakramenti su susret s Gospodinom. U euharistiji primamo samoga Krista, u njoj je program našega života i nema nam drugog puta spasenja“, istaknuo je dodavši da se moramo zapitati koliko smo vjerni tomu savezu i jesmo li dovoljno zahvalni i dostojni blagovanja tijela i krvi Kristove?

Tijelovska procesija prva je procesija u povijesti Crkve, a svaki vjernik nakon pričesti ide u procesiju ulicama i trgovima noseći u svom srcu ali i u svojim djelima svjedočanstvo utjelovljenoga Boga, najprije u svoje obitelji a onda u društveno okružje. Svoju je tijelovsku propovijed nadbiskup zaključio stihovima: „O hostijo spasonosna, što otvaraš nam širom raj, sred rvanja sudbonosna ti jačaj nas i očuvaj.“

U koncelebraciji su bili: katedralni župnik don Ante Mateljan, odgojitelji u Bogosloviji te ostali svećenici. Nakon euharistijskoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao mješoviti katedralni zbor uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića, upriličena je procesija s Presvetim do Peristila u kojoj su bili i ovogodišnji prvopričesnici koji posipali latice cvijeća. Nadbiskup je s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagoslovio nazočne vjernike i grad Split.

Ključne riječi:
mons. Barišić Split Tijelovo