Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Tijelova u Zaboku

Zabok (IKA)

U Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku 11. lipnja svečano je proslavljena svetkovina Tijelova svečanom euharistijom koju je predslavio župnik Marijan Culjak, a propovijedao je pater Josip Sremić.

Na početku propovijedi pater Sremić poručio je kako “danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Mi danas kao vjernici ispovijedamo vjeru da Isus na svakoj misi dolazi na ovaj oltar zbog nas, zbog našega spasenja. I uvijek se iznova skriva u ovom komadiću kruha da bismo ga primajući u svoje tijelo, primili u našu dušu i srce našeg bića da nam On kao živi kruh bude snaga i radost na životnim putevima.”

“Zahvaljujemo Bogu na daru vjere, na takvoj istini za koju živimo. Stoga živimo od te iskrene vjere u Presveto Tijelo i Krv Isusovu kojom hranimo svoju dušu i srca svojih prijatelja. Mi prigibamo svoja koljena i živimo od te vjere i ljubavi kako bismo mogli tada radosna srca drugima svjedočiti tu neizmjernu ljubav koju nam je darovao Bog. Možda često nismo svjesni Isusova najvećeg dara, to što nam se nudi u Euharistiji kada postajemo jedno. Ima li većeg čuda na zemlji? Mi kršćani smo pozvani donositi Isusa ovome svijetu. Zato danas mnogi nose Isusa po svojim gradovima i selima diljem Hrvatske u procesiji”, kazao je propovjednik.

Nakon pričesti, uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom oko župne crkve, s postajama u pripremljenim sjenicama. U procesiji su sudjelovali muškaraci, mladež, djeca, ministranti, žene, nositelji baldahina i ostali vjernici koji su se okupili u velikom broju na današnje slavlje.

Oltarski Sakramenat u sjeni baldahina nosio je župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića. Djeca su ispred baldahina prosipala sag od ružinih latica. Pri svakoj postaji župnik je izložio Presveti Oltarski Sakrament u sjenici, te održao molitve i čitanja. Posljednja postaja bila je u crkvi, gdje su vjernici molili za svoju župu, grad i sve stanovnike te primili blagoslov.

Euharistijsko slavlje i procesiju glazbom je uzveličao crkveni zbor pod vodstvom Višnje Borovčak.

Ključne riječi:
Tijelovo Zabok