Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena trodnevnica uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova u samostanu karmelićanki u Gospiću

Gospić (IKA)

U samostanu Presvetog Srca Isusova klauzurnih karmelićanki u Gospiću, održana je 4., 5. i 6. lipnja trodnevna duhovna priprava uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova.

Sva tri dana, priprava je počinjala molitvom Večernje, a potom je služena misa koju su predslavili fra Kristijan Radas iz Gračaca (4. lipnja), vlč. Pero Jurčević iz Kosinja (5. lipnja) te kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić (6. lipnja).

Fra Kristijan je rekao da misna žrtva otvara Srce Božje koje nije samo utočište, nego i uzor. „Trebamo naučiti što Gospodin u svome srcu voli, a što ne. Naš duhovni život počinje od traženja Božjeg lica u sebi. Na našoj duši je slika Božja i ime Božje. Božje je središte njegovo srce, izvor svega dobroga i primjer kreposti. Savršena duhovnost je pronalaženje Njegovog lika u nama i našeg identiteta kršćana da bismo Bogu dali Božje, a to smo mi sami“, istaknuo je te naveo šest odlika Isusovog srca prema sv. Ivanu Eudesu, koje trebamo nasljedovati.

Vlč. Jurčević je misu prikazao za nova svećenička i redovnička zvanja u Gospićko-senjskoj biskupiji. „Zvanja su osobit dar Isusovog srca. Svetkovina Isusovog srca je svetkovina ljubavi koja proizlazi iz srca Očeva koji je sve stvorio iz ljubavi. Najkonkretniji čin Isusove ljubavi je križ. Isus u trenucima muke moli za druge, i to je veliki čin ljubavi koja misli na druge u vlastitoj muci“, naglasio je.

Preč. Mišel Grgurić u homiliji je tumačio povezanost ljubavi prema Bogu i sebi sa ljubavi prema bližnjima. „Braćo i sestre, kada prihvatim da me Bog ljubi, mogu i sâm sebe ispravno ljubiti – prihvatiti sebe, zavoljeti sebe. Iako je Božja ljubav bezuvjetna ne možemo očekivati da bi Bog trebao ispunjavati sve želje koje moje mušice u glavi proizvedu.  Vjera u Boga i Njegovu Riječ jačaju nas u ljubavi i pomažu da rastemo više prema njemu, njegovim zapovijedima i hranimo se njegovom riječju. Božja riječ nije okovana, kako kaže sv. Pavao u današnjem prvom čitanju. Naprotiv, Božja riječ je živa i djelotvorna i može puno toga učiniti u nama ako dopustimo a onda preko nas i drugim ljudima je. Neka nam Isus učini srca po svome srcu, kako ga molimo, da možemo iz tog vrela Božje milosti i savršene ljubavi i sami se napojiti i kako bi to vrelo spasenja jednog dana uživali i u Nebeskom kraljevstvu“, poručio je.