Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva

Nin (IKA)

„Budućnost obitelji i naroda u rukama je naših majki i trebamo im pomoći da budu odgovorne u svom pozivu i poslanju“, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi svečanoga misnog slavlja koje je na zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva, u ponedjeljak 27. svibnja, predvodio u župnoj crkvi Sv. Anselma u Ninu.

Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije i jedno od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj. Nakon mise nadbiskup je predvodio procesiju s čudotvornim Gospinim kipom iz 14. st., prikaz Marije s Djetetom Isusom u naručju, pred kojim su brojni vjernici osvjedočeni u uslišanje svoje molitve za duhovno i tjelesno zdravlje kroz pet stoljeća otkad se u Ninu štuje Gospa od Zečeva, od njenog ukazanja 1516. g. pastirici Jeleni Grubišić, što je potvrdio ondašnji ninski biskup Juraj Divnić.

Prekrasni i pun simbolike povijesni susret Marije i Elizabete, dviju velikih žena i majki, poticaj je za razmišljati o ulozi žene i majke u Crkvi i u društvu, rekao je mons. Puljić. „Marija Bogorodica i Elizabeta, majka Ivana Krstitelja, divni su likovi spasenja koji nam zbore o dostojanstvu žene i majke. Majka je uvijek bila velika i nju se štuje i voli. I kad nas svi zaborave, majka nas napustiti i zaboraviti neće. Ona je ljudima svetinja i veliki prirodni misterij. Ona je izvor života i braniteljica mladom biću kad je najnemoćnije i kad mu treba zaštite“, naglasio je mons. Puljić.

„Lijepo je vidjeti majku s djetetom u naručju. Ona je puna najvišeg altruizma i požrtvovnosti. Takvo nesebično materinstvo pobuđuje kod ljudi poštovanje i predstavlja se kao najveći ljudski i moralni ideal. Budući da proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i krizu materinstva, o tomu valja češće govoriti i ponavljati, da je majka izvor života i ljudima nešto sveto i drago“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

Istaknuo je da ženama treba pomoći da postanu dobre i odgovorne majke, majkama koje se bore „da ostanu na visini svoga poziva i zadatka“. Tome u prilog, kao podršku majčinstvu i obitelji, nadbiskup je pohvalno istaknuo manifestaciju Hod za život.

„Zato mi je drago vidjeti ‘Hod za život’ kojem se odazvalo tako puno ljudi. Hod za život koji predstavlja majka roditeljka, jer život je, nažalost, u našem društvu i u Europi došao u veliku krizu“ upozorio je mons. Puljić.

Potaknuvši kršćanske majke da zapale svjetlo dobrote u svom srcu, nadbiskup im je poručio: „Budite svjesne svog dostojanstva i postanite ono što vam je u naravi upisano. Nema pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, bez vjere, pobožnosti, molitve, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne majke, koje su potrebne u društvu i u Crkvi, ­nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov“.

U zahvalnosti za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo u svijetlim likovima brojnih požrtvovnih žena i majki kroz stoljeća do danas, nadbiskup je potaknuo na molitvu za obitelji, očeve i majke, da budu dostojne svoga roditeljskog poziva, „za žene, djevojke i majke kako bi znale zavjetovati Gospi svoju čednost, svoju djecu i svoje muževe“. „Molimo za sve nas da budemo ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, pred životom i pred vječnošću. Crkva Isusovih učenika započela je svoj ovozemni hod s Marijom u dvorani Posljednje večere. S njom će završiti i svoj hodočasnički put prema vječnosti.

U hodu na tom putu valja nam otvoriti dušu i srcu pred Gospodinom i njegovom majkom Marijom i osluškivati njihove poticaje, preporuke i upozorenja. Valja nam pritom obećati da nećemo živjeti kao pogani koji Boga ne poznaju i ne priznaju, koji život ne poštuju“, potaknuo je mons. Puljić.

„Poput Kristovih apostola i mi želimo biti jednodušno postojani u molitvi s Marijom, Majkom Kristovom. Svjesni nezamjenjive Marijine uloge u povijesti spasenja, osjećamo potrebu trajno se njoj obraćati i moliti neka nas štiti i zagovara. Osjećamo potrebu učiniti životnim naš zavjet iz Branimirove godine, upravo u Ninu 1979. g., kada smo odlučili ‘slaviti i životom potvrđivati svoj krsni savez s Bogom’ i činiti sve da se molitva ponovno useli u naše domove“, potaknuo je nadbiskup, rekavši da molitva treba biti znak našeg narodnog i kršćanskog identiteta kojeg prepoznajemo upravo u ninskom geslu i zavjetu: ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom Misu slavi’! „Molimo našu Gospu od Zečeva neka pomogne nama i našim obiteljima ostvariti te visoke i časne ciljeve i ideale“, zaključio je nadbiskup Puljić.