Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu

Zagreb (IKA)

Župa Bezgrešnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu proslavila je u subotu 12. lipnja župnu svetkovinu. Misno slavlje predvodio je pater Ivan Ike Mandurić.

Na početku propovijedi pater Ike Mandurić istaknuo je da svi proroci i sveci, pa i nebeska stvorenja Mariji iskazuju divljenje. „Djevica Marija je bila hrabra, mudra i lijepa žena, ali ono što je bilo najvažnije je njezino srce. To je ono pred čime su i Nebo i zemlja zanijemili.“

Dodao je da Marijino Bezgrešno Srce vrijeđamo kada ignoriramo bilo čiju ljubav. „Marija je ljubav koja je uvijek u drugome, ljubav koja zaboravlja na sebe, koja je posve zagledana u onog kojega ljubi. Marija je ona koja je zaboravila na sebe zbog tebe“, poručio je okupljenim vjernicima.

„U našim srcima mora biti mjesta za Mariju, moramo dopustiti da ona određuje naš život, moramo biti marijanski katolici. Ne možemo autentično živjeti svoju vjeru ako ignoriramo Marijinu božansku ljubav“, istaknuo je pater Ike Mandurić.

Naglasio je da kršćanska vjera nije vjera samohranog oca, nego i majčinska i očinska. „Zato katolička vjera danas ima što dati svijetu, da u njemu još dublje afirmira i otkriva sveto.“ Rekao je da bez Marije nema teologije, pjesme, pobožnosti, liturgije, čuda ni molitava. Zaključio je da bez Marije nema ničega.

Pozvao je na novo otkrivanje Bezgrešnog Srca Marijinog. „Ona je najbolji lijek protiv oholosti, ljudske grube i naivne uznositosti. Ona nas od toga čuva, ne možeš biti ohol pred Marijom jer si dijete – koliko god da ti je godina, pred materom si dijete“, rekao je.

Poručio je da je u moru današnjih terapija, najpotrebnija terapija čašćenje Bezgrešnog Srca Marijinog, tj. Njezine nježne ljubavi koja je „ovdje i koja ne misli na to da zadobije hvalu, iako joj to posve pripada. Koliko god da joj se klanjaju nebesa i zemlja, ona je još uvijek nježna majka kojoj je svaka naša sitna bol važnija od bilo kakve nebeske ceremonije. Ostavit će svaku, istrčati iz te procesije i pitati te: Boli li te? Kako se osjećaš? I donijet će te svome Sinu. U tome je naša snaga, radost i perspektiva.“

P. Ike na kraju je pozvao sve vjernike da otvore svoja srca i obećaju da će njihovi životi biti duboko protkani štovanjem bezgrešne ljubavi koja je prema njima usmjerena. „Kao što smo mi uvijek u njezinom srcu, a ona na sebe zaboravlja, uđimo u slobodu i jednako tako i mi na sebe zaboravimo. Neka nam ona bude najvažnija kako bismo ljubav za ljubav uzvratili“, zaključio je.