Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina i 140. obljetnica posvete župne crkve u Orebiću

Orebić (IKA)

Župa Pomoćnice Kršćana u Orebiću proslavila je u petak, 24. svibnja 2024., 140. obljetnicu posvete župne crkve i župnu svetkovinu na kojoj je sakrament potvrde mladima podijelio predvoditelj slavlja generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

„Pomoć u nevolji je veoma važna i onome koji pomoć prima i onome koji pomoć pruža“, kazao je u uvodu propovijedi generalni vikar. „Doživljavajući velike progone i stradanja kršćani prvih vremena tražili su pomoć neba. Utjecali su se Blaženoj Djevici Mariji. Osjećali su da ih ona prati svojim zagovorom i već tada su osjećali da im je ona pomoćnica“, rekao je.

Spomenuo je da je papa Pio V. 1571. godine u Lauretanske litanije dodao zaziv „Pomoćnice kršćana“, nakon što je kršćanska vojska izvojevala pobjedu kod Lepanta. U 19. stoljeću papa Pio VII. bio je istjeran iz Vatikana te se cijela Crkva molila Bogu da se, po zagovoru Blažene Djevice Marije, vrati na Petrovu stolicu. To se i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. godine. Zbog toga je naredio da se uvede spomendan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana te da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu, opisao je propovjednik.

„Vaši predci, dragi Orebićani, učiniše dobro djelo, ali vama ostaviše jednu obvezu. Ona je u tome da nastojite živjeti svoje ‘biti kršćanin’. Svjesni smo da u ovom vremenu koje je obilježeno ‘diktaturom relativizma’, kako je govorio papa Benedikt XVI., nije lako biti i ostati kršćanin, pogotovo vama dragi mladi, vama dragi krizmanici“, kazao je generalni vikar te u propovijedi ohrabrio vjernike da poput Marije čine ono što Krist od njih traži jer je to za njihovo dobro, sreću i blagoslov.

Na misi je koncelebrirao župnik i dekan Pelješkog dekanata don Marko Stanić te više svećenika i redovnika. Za vrijeme mise 28 krizmanica i krizmanika primilo je sakrament potvrde. Na misi i u procesiji s Gospinim kipom sudjelovali su i ministranti, ovogodišnji prvopričesnici, članovi folklorne grupe „Poloneza“ iz Orebića i članovi DVD-a Orebić. Tijekom mise i procesije pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Anite Sučić. Uz barjake Pomoćnice Kršćana, Gospe Karmelske, Gospe Snježne, Marije Kraljice, sv. Terezije i sv. Jurja u procesiji je nošen i barjak DVD-a Orebić te barjak Gospe od Anđela iz Franjevačkog samostana u Orebiću.

Na kraju mise župnik Stanić je svima zahvalio na sudjelovanju, a nakon blagoslova uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje.

Sadašnju župnu crkvu, nakon četverogodišnje izgradnje, posvetio je 24. svibnja 1884. godine dubrovački biskup Mato Vodopić, a u vrijeme izgradnje župnik je bio don Mato Štuk. Utemeljena je 1475. g. kao Župa sv. Vida u Podgorju, a kad je izgrađena crkva Gospe Karmelske u Karmenu preimenovana je u Župu Gospe Karmelske. Godine 1855. sjedište župe se prenosi u kapelu sv. Stjepana na obalu pa je tako Župa u Orebiću postala Župa sv. Stjepana. Izgradnjom sadašnje župne crkve i njezinom posvetom Orebić postaje Župom Pomoćnice Kršćana. Danas župom upravlja župnik don Marko Stanić, koji je 42. župnik te župe.

Proslava župne svetkovine započela je trodnevnicom u utorak, 21. svibnja Prije mise molila se krunica te litanije, a poslije mise bilo je euharistijsko klanjanje. U srijedu je nakon mise održan koncert klapa „O, Marijo majko“. U četvrtak, trećeg dan priprave, bila je ispovijed za krizmanike, kumove i članove obitelji, a nakon mise bilo je „tiho“ klanjanje, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.