Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Jelene Križarice

Zabok (IKA)

Župna svetkovina sv. Jelene Križarice proslavljena je u srijedu 22. svibnja u istoimenoj župi u Zaboku svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. Branimir Jagodić.

Misu su suslavili dekan Krapinskog dekanata preč. Vladimir Drnetić, župnik Župe sv. Petra i Pavla – Petrovsko vlč. Anđelko Horvatić i domaći župnik Branko Risek koji je na početku slavlja pozdravio svećenike, župljane i hodočasnike iz drugih župa.

Vlč. Jagodić je homiliju započeo riječima iz naviještenog evanđeoskog teksta: „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.“ Poručio je da život za čovjeka predstavlja radost. „Kad se u obitelji rodi dijete, to je dan koji je radostan, dan u kojem zahvaljujemo na daru života koji je došao na ovaj svijet. Tijekom čitavog našeg života, koliko god bilo problema, koliko god bilo nedaća, svatko od nas voli živjeti, svatko od vas ljubi svoj život ma kakav god on bio. I opet u konačnici ako dignemo dimenziju života na jednu malo višu razinu, svatko od nas se nada prispjeti u onaj život vječni i ondje se naći s Gospodinom i taj život baštiniti i u njemu saživjeti“, rekao je.

Zatim je povezao život s križem. „Koliko god ti križevi bili teški, iscrpljujući, ono što bi htjeli ostaviti i baciti sa svojih leđa, može zapravo biti sredstvo koje će nas dovesti u nebo te može biti sredstvo našega spasenja i na koncu našega vječnoga života“, istaknuo je propovjednik. Dodao je da je taj primjer upravo pokazala sveta Jelena − kako voljeti život, a zatim ga živjeti koliko je god ljepše moguće uz Gospodina u svim životnim trenucima, dobrim i onim manje dobrim.

„Sveta Jelena bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela te je to poziv i svima nama da to činimo kako bi jednog dana bili baštinici života vječnoga“, zaključio je vlč. Jagodić.

Na kraju je vlč. Risek zahvalio svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni, vlč. Jagodiću, svećenicima, čitačima, ministrantima, pjevačima i voditeljici Višnji te svima okupljenima na slavlju pozvavši vjernike da mole za njega, za nova duhovna zvanja, za svećenike te za što skoriju obnovu župne crkve stradale od potresa. Zahvalio je i DVD-u Zabok i Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog na ustupljenim prostorima za misna slavlja.

Župljani su se za svetkovinu pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio župnik Risek.