Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici

Velika Gorica (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljima u ponedjeljak 8. travnja 2024. proslavljena je svetkovina Navještenja Blažene Djevice Marije u istoimenoj velikogoričkoj župi.

Misu poldanicu predslavio je mons. Ivan Hren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog uz koncelebraciju župnika velikogoričkih župa: vlč. Dragutina Kujavca. župnika Župe sv. Petra i Pavla, vlč. Luke Brešića, župnika Župe bl. Alojzija Stepinca i vlč. Norberta Ivana Koprivca, domaćeg župnika te uz asistenciju đakona Filipa Pranjića na službi u župi Navještenja.

Homiliju je mons. Hren započeo razmišljanjem o vijesti koju je Marija primila i o pozdravu anđela Gabrijela kojim ju je pozdravio: „Raduj se, Zdravo“.

„Kakve sve osjećaje budi vijest? I to ova najveća vijest koja je izazivala pitanja, strahove. Zašto baš ja? Zašto baš sada? Marija nam se danas stavlja kao primjer darivanja i predanja u ljubavi. Marija se prepušta Božjoj volji. Božji glasnik prenosi poruku da je preko Marije došao potražiti svakoga od nas. Bog prilazi običnoj djevojci i uzima je kao ravnopravnog sugovornika te je upoznaje s planovima. Naša su očekivanja da za takvo nešto mora biti neko svjetski poznato mjesto, ali Bog ide suprotnom logikom kroz neznatnost, malenost, jednostavnost, otvorenost. Iščekivalo se tko će biti ta koja će Mesiju roditi. Kroz Stari zavjet vidimo da Bog govori, uporno ponavlja, ali čovjek kao da ne može prihvatiti da ga Bog tako i toliko može voljeti da će se u potpunosti spustiti među nas ljude. I život Isusov većinom je prožet tišinom, skromnim, jednostavnim životom. Govor tišine zna biti jako snažan, ali mi teško uranjamo u tišinu koja govori. Kroz jedan takav stav možemo se istinski prepustiti Božjoj ljubavi koju nismo ničim zaslužili. Božja ljubav je čisti dar. Imamo li mi hrabrosti zaroniti u tu Ljubav?“ uputio je na kraju homilije okupljenim vjernicima pitanje mons. Hren.

Večernje euharistijsko slavlje predslavio je domaći sin, prošlogodišnji mladomisnik, vlč. Matej Zakanj župni vikar u Župi sv. Pavla u Retkovcu u koncelebraciji sa župnim vikarom vlč. Antonijem Kovačićem i uz asistenciju đakona Filipa Pranjića i brojnih ministranata župe.

Pozdravljajući vjernike na početku euharistije vlč. Zakanj je naglasio da se danas prisjećamo brojnih vjernika, naših predaka, i da mi ne bismo bili ovdje da oni nisu postojali.

U propovijedi je pojasnio kako „slavimo svetkovinu naše župe i u srcu osjećamo sve ono što jest naša župa. U sjećanju su mi nekadašnji župnici koji su obilježili moj život – mons. Josip i vlč. Vlado i trenutni župnik vlč. Norbert Ivan, brojni kapelani i đakoni, kao i članovi zajednice mladih, posebno zbora mladih ‘Navještenje’. Bogu hvala što u ovoj župi živi vjera, što se svećenici trude sveto i pobožno naviještati Božju riječ i što se župljani trude pripomoći u svemu.“

U nastavku propovijedi vlč. Zakanj je rekao da je Blažena Djevica Marija živjela kao djevojka slično kao njezine vršnjakinje. Išla je u sinagogu i slušala Božju riječ. Anđeo Gabriel joj je došao navijesti Božje iznenađenje koje će joj život odvesti u drugom smjeru. Poučio je vjernike četirima dogmama koje postoje o Mariji: ona je Bogorodica; ona je vazda djevica; bez grijeha je istočnoga začeta i na nebo je tijelom i dušom uznesena.

„Bog je po svojoj milosti kroz čitavu povijest spasenja pripremao ovaj trenutak. Marija je dala pristanak i primjerom nas uči. Hoćemo li svojim životom dati pristanak na Božji poziv? Marija čitavu sebe daje Bogu na raspolaganje i nije se štedjela. Dala nam je primjer da se i mi ne štedimo u odnosu prema Bogu i ljudima. Svatko od nas pozvan je na svetost, dati Bogu život na raspolaganje. Marijina poslušnost uzor je nama kako da živimo svoj život, kako da slušamo i srcem kažemo: ‘Evo me Bože. Želim ti služiti svojim životom da sve što radim i osjećam bude mjesto gdje mogu prepoznati Božju ljubav. I da mi Bog svakog dana daje nova iznenađenja.’ Marija je bila djevojčica ali njezina vjera nije bila djetinjasta već promišljena i čista. Neka takva bude i naša vjera da rastemo iz dana u dan u ljubavi prema Bogu i ljudima“, zaključio je propovijed vlč. Zakanj.

Euharistiju su pjesmom uzveličali župni zborovi: mješoviti zbor i Vokalisti sv. Josipa.

Župa se za svetkovinu pripremala trodnevnicom koju je prva dva dana predvodio p. Mihovil Filipović SMM, a trećeg dana vlč. Filip Šešek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Prvog dana, kada je u župi bilo cjelodnevno euharistijsko klanjanje, p. Mihovil je u propovijedi govorio o Marijinom imenu ‘Milosti puna’. Pojasnio je kako su dva učinka primanja milosti: sloboda u kojoj je osoba orijentirana prema Bogu, oslobođena od starog načina gledanja, njezina duša se posvećuje Božjim stvarnostima i plodnost jer milost oplođuje život u zajedništvu braće i sestara. Pozvao je okupljene vjernike da budu posrednici milosti za one koji još nisu upoznali Boga.

Drugoga dana trodnevnice, kada je vjernicima podijeljen sakrament bolesničkog pomazanja, u propovijedi je p. Mihovil govorio o Marijinom Bogomajčinstvu. Marija se posvećuje Bogu da svijetu donese dar. Ona je duhovna majka za udove tijela – Crkve. Karakteristika duhovnog majčinstva je formirati dijete da zna primati i koristiti darove Duha Svetoga.

Trećeg dana trodnevnice vlč. Filip Šešek je u propovijedi govorio o tuzi apostola uplašenih nakon Isusove smrti. Pozvao je okupljene vjernike da s radošću i pouzdanjem nose svoje križeve i da se usmjere na Boga koji je pokazao koliko nas ljubi i da se oslone na njega.

Na Nedjelju Božjeg milosrđa, na uočnicu svetkovine Navještenja, misna slavlja su predslavili vlč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i vlč. Toni Potrebić, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i katedralni ceremonijar u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Sve dane trodnevnice pjesmom je uzveličao mješoviti zbor župe, a na uočnicu Vokalisti sv. Josipa koji ove godine obilježavaju desetu obljetnicu postojanja.