Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno 20 godina Župe Krista Kralja u Domaslovcu

DOMASLOVEC (IKA)

U Župi Krista Kralja u Domaslovcu na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 20. studenoga središnje misno slavlje o proslavi 20 godina Župe predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Biskup Gorski je u propovjedi, govoreći o smislu svetkovine Krista Kralja, istaknuo da ona propituje te da je kritika svake državne, građanske, ali i crkvene vlasti. „Svaka vlast bi trebala služiti zajednici sve do smrti. Uvijek vrijedi pravilo koje je Isus postavio: Tko je spreman za vas umrijeti, dostojan je vama vladati. Tko je za nas spreman danas umrijeti, a za koga smo mi to spremni umrijeti? Mi smo po krštenju dionici Isusove kraljevske vlasti. Mi nosimo Krista, kraljevstvo Božje, nosimo Duha Božjega“, istaknuo je biskup.

„Zato smo svi pozvani da u ovom vremenu, u kojem čeznemo za pravednošću, istinom, ljubavlju i mirom, to prvo ugradimo u sebe, a onda da kroz to mijenjamo naše društvo, naš narod, domovinu. Ako nikako drugačije, uvijek to možemo učiniti onim zazivom iz Oče naša: Dođi Kraljevstvo Tvoje“, rekao je, između ostaloga, propovjednik. U suslavlju su bili preč. Konrad Žižek, dekan samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivica Cik, fra Vatroslav Frkin i domaći župnik vlč. Ante Bojanić. Na kraju misnoga slavlja uslijedilo je druženje uz zakusku. Večernju misu predvodio je domaći sin vlč. Ivan Lastovčić.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevna priprava. Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak 17. studenoga, misu je predvodio prvi župnik preč. Konrad Žižek, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i ravnatelj Ustanove za šume i šumskih zemljišta pravnih osoba Zagrebačke nadbiskupije. U propovjedi je stavio naglasak na važnost svetosti svakog vjernika. „Svecem se ne rađa, svecem se ostaje, jer smo po sakramentu krštenja sveti“, rekao je propovjednik, naglasivši da svi žele s Kristom Kraljem uživati u vječnosti.

Nakon euharistije održano je predstavljanje posebnog izdanja časopisa „Kristofor“ te prisjećanje na početke nastajanja Župe o čemu su govorili župljani Juraj Skendrović i Lidija Mezdić. O časopisu i povijesti novina govorio je i preč. Konrad Žižek. Program je moderirala Silvija Blažević. Drugoga dana trodnevnice, u petak 18. studenoga, misu je predslavio vlč. Branimir Budinski. U propovijedi je istaknuo važnost osobnog odnosa s Bogom jer jedino Bog razumije one osjećaje koje nitko drugi ne može razumjeti. Nakon mise održalo se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kao zahvala za 20 godina Župe.

Trećega dana trodnevnice, u subotu 19. studenoga misu je predvodio vlč. Anto Pavlović. U propovjedi je stavio naglasak na važnost Nebeske Majke u Isusovom životu, ali i životu svakoga od nas. „Kako se Marija osjećala u trenutku bičevanja i razapeća Gospodinova? Razmišljate li kako se njegova Majka Marija osjećala u tom trenutku, gledajući muku svoga sina? Marija nam govori: Ne bojte se patnje jer preko patnje se dolazi do uskrsnuća i kraljevstva nebeskog. Kraljevsko nebesko ne događa se ovdje i ondje ili po spektaklu, već raste u nama neprimjetno“, rekao je vlč. Pavlović. Nakon mise održan je program o duhovnom pozivu na kojem su svjedočili vlč. Ivan Lastovčić i s. Maja Ribić. Inače, u Župi su od njezinog osnutka djelovala šestorica župnika.