Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno proštenje Imena Marijina u Sv. Jurju na Bregu

Sveti Juraj na Bregu (IKA)

Župa sv. Jurja na Bregu u subotu i nedjelju, 12. i 13. rujna proslavila je tradicionalno proštenje Imena Marijina.

Ove godine prvi hodočasnici bili su mladi Varaždinske biskupije, tj. 20-ak animatora i redara, zajedno s predstojnikom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom. Sudjelovali su na 20. jubilarnom križnom putu koji se održao pod geslom „Ja sam pobijedio svijet“. Križni put je započeo u Župi sv. Jurja na Bregu, i to virtualno, putem Facebook stranice Ureda.

Prva postaja održana je u župnoj crkvi, kao i molitva Jutarnje, a na završetku župnik je mladima poželio dobrodošlicu, ukratko predstavio župu i podijelio blagoslov. Mladi su se zatim u ophodu poklonili Gospi Lauretanskoj, moleći zagovor i zaštitu za sve mlade Varaždinske biskupije, te su se zajedno fotografirali.

I u subotu i u nedjelju okupio se lijepi broj vjernika – župljana i hodočasnika iz susjednih međimurskih župa. Svi zajedno dali su slavu Bogu i zahvalili što su se mogli i ove godine okupiti. Mise su bile u 11 sati u cinktoru, a prethodila im je ispovijed.

U subotu je bio zaziv Duha Svetoga kako bi školska djeca, njihovi učitelji i roditelji uspješno započeli novu školsku godinu. Na tu su nakanu molili Trojedinoga Boga da blagoslovi svaki korak učenika u stjecanju novih znanja, kao i učitelje i vjeroučitelje koji ta ista znanja prenose kako bi proces učenja bio što ljepši i zanimljiviji.

Misu je predslavio župnik iz Kotoribe vlč. Ivan Kljunić, u suslavlju domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije i nekoliko svećenika iz dekanata. Predslavitelj se u homiliji osvrnuo na imena rekavši da se imenom prepoznajemo, ali i da svako ime ima određeno značenje te da bi bilo dobro da se više djeci daju kršćanska i hrvatska imena. Osvrnuo se na povijest slavljenja Imena Marijina koje se počelo u 16. stoljeću slaviti u Španjolskoj, a Bogorodica Marija bila je i pomoćnica u ratno doba, kada se kršćanska Europa borila protiv Turaka, ali i u hrvatskoj povijesti, posebice u našem obrambenom Domovinskom ratu.

Tko god se zagovarao Majci Božjoj, njegove su molitve bile uslišane, a Marija je u velikoj mjeri pripomogla u zaustavljanju ratnih razaranja jer je narod imao čvrstu vjeru. Time je vlč. Kljunić okupljenima poručio da se nikada i ni u čemu ne predaju, već da slijede Marijin put i put Isusa Krista, što je osobito važno sada, kada se nalazimo u izazovnom vremenu pandemije Covida-19.

U nedjelju jutarnju misu za sve žive župljane predslavio je u 8 sati vlč. Puškadija, a u 11 sati predslavitelj koncelebrirane mise, na kojoj su sudjelovali i hodočasnici iz Selnice, bio je preč. Nikola Samodol koji se u homiliji također osvrnuo na značenje imena, istaknuvši kako trebamo biti ponosni na kršćanska imena i s ponosom ih davati svojim potomcima jer sve je više modernih imena koja se daju djeci bez nekog značenja, a imena kršćanskih svetaca imaju u našem narodu posebno vrijedno značenje.

U nadahnutom razmišljanju predslavitelj je dao iskustvo obraćenja jednoga gospodina iz Dubrovnika, koji je nakon njegova dolaska i posjeta u borbi s bolešću odlučio da će primiti ispovijed i bolesničko pomazanje i tako promijeniti svoj duhovni život. Kad je odlučio pomiriti se sa svojim bratom, osjetio je da je duhovno ozdravio, a sve zahvaljujući jakosti Duha Svetoga koji mu je na tom putu pomogao.

Na taj je način vlč. Samodol potaknuo sve nazočne da više praštaju jer ljubavlju smo bliže Bogu, a mržnja nas razara i obolijevamo i duhovno i tjelesno. Također, u svojim molitvama prilikom zagovora Majci Božjoj trebali bismo se više okrenuti duhovnim vrijednostima i moliti da budemo duhovno jači i da nas Bog oslobodi od svakoga grijeha, a Gospodin će se onda pobrinuti za našu sutrašnjicu. On zna što nam u životu treba i ako smo molili svim srcem, bit ćemo bolji nasljedovatelji Kristovi i štovatelji Marijini.

Na kraju je vlč. Puškadija zahvalio Trojedinomu Bogu na lijepom vremenu i mogućnosti da se i ove godine vjernici okupe kao zajednica Kristovih prijatelja i Marijinih štovatelja. Zahvalio je i svim svećenicima, vjernicima, pjevačkom zboru i svima koji su na bilo koji način pomogli da proštenje bude svečano i veselo proslavljeno. Zahvali župnika pridružio se i župljanin, pjesnik Danijel Kralj, koji je prije završnog blagoslova pročitao svoju pjesmu u kojoj je zahvalio Majci Božjoj što prati i čuva župljane.

Obje koncelebrirane mise završile su ophodom vjernika oko glavnog oltara čudotvorne Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama sa željom da se i dogodine opet vrate i proslave u radosti ovaj veliki i vrijedni spomendan Imena Marijina.