Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva liturgija patrijarha Porfirija u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve služio je u nedjelju 28. veljače svoju prvu liturgiju u Zagrebu od kako je postavljen za poglavara SPC. ”Ja sam Srbin i volim svoj narod, ali iznad toga i prije toga jesam, a još više želim da budem Kristov, da budem kršćanin, a to znači da čujem njegovu riječ: 'da svi jedno budu'”, rekao je u propovijedi.

Božanstvenu liturgiju, prvu u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg od kako je izabran za poglavara Srpske pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Patrijarh Porfirije služio je u nedjelju 28. veljače. Koncelebrirali su episkop bihaćko-petrovački Sergije i svećenstvo zagrebačkog Sabornog hrama.

Na kraju liturgije, patrijarh se obratio okupljenima i izrazio zahvalnost Bogu i saborskim ocima koji su ga izabrali i postavili na tron svetih i velikih predstojatelja Srpske Crkve, podvižnika i služitelja Božjih, na čelu sa svetim Savom.

”Svjestan svojih slabosti, preporučujem se vašim molitvama, a ljubav osjećam kao poticaj na hrabrost i spremnost ne da se junačim i rješavam probleme ovoga svijeta, već da s braćom episkopima, svećenicima i svima vama svjedočim Krista”, rekao patrijarh okupljenom puku.

Patrijarh je govorio i o svom dolasku na tron zagrebačko-ljubljanskih mitropolita 2014. godine i kazao da je, kada je došao u Zagreb osjećao strah, jer je došao u nepoznatu zemlju i prostor, ”u vremenu kojem je neposredno prethodilo bezumlje. Neka nam Gospodin zbog takvih zabluda svima oprosti. Krist je naše ogledalo, naša mjera, naš kriterij. On je i smisao našeg postojanja. Duboko znam, a naučio sam se tome i od vas”, rekao je patrijarh okupljenima, ”da Crkva Kristova postoji ne da bi dijelila, ne da bi stvarala konfrontacije, nego da bi okupljala u Kristu. Tko to razumije srcem, umom i dušom svojom, taj je riješio smisao svog postojanja”.

Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve. Izvor: Eparhija zagrebačko-ljubljanska

”Dolazeći tada ovdje bio sam opterećen i raznim informacijama koje su dolazile izvana, možda i sa svojim osobnim predrasudama, ali tada sam iskreno rekao: ja sam Srbin i volim svoj narod, ali iznad toga i prije toga jesam, a još više želim da budem Kristov, da budem kršćanin, a to znači da čujem njegovu riječ: ‘da svi jedno budu’. Tada sam rekao da ću se truditi da svakoga dana sve više volim sve narode, jer znam da će me Gospodin po tome suditi”, kazao je.

Sam Gospodin me na svakom koraku uvjeravao da je On gospodar povijesti i da naš pogled mora biti uperen u Njega, da čitavim svojim bićem, svojim rukama i tijelom moramo se uhvatiti za Njegove noge. Kad Njega postavimo u središte svoga života, sve drugo, osvjetljeno Njegovom prisutnošću, dobit će drugačiji sadržaj, drugačiju formu od one koja se stječe na prvi pogled, rekao je patrijarh.

Izvor: Eparhija zagrebačko-ljubljanska

”Od vas sam se rukom opipljivo naučio toj istini. Doživio sam ljubav na svakom koraku, prije svega, naravno, od pravoslavnih vjernika Srba. Ali ništa manje i od drugih, koji su me neprestano razoružavali i oslobađali kako onoga što sam izvana slušao tako i onoga što je iznutra možda kao predrasuda dolazilo“, rekao je te dodao da je ”razoružavan” bio i u susretima s običnim ljudima u kafićima, s radnicima na Ilici, a i s ljudima na visokim položajima.

Dodao je da je istu onu ljepotu susreta s likom Božjim u ljudima koje je susretao, a ušli su u kalendar svetih, doživljavao i u susretima s ljudima s područja Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

”Zahvalan sam Bogu na svim tim trenucima ali prije svega na divnim ljudima, i pravoslavnim Srbima i Hrvatima katolicima i nekatolicima, i onima koji tragaju za Smislom. Zahvalan sam Bogu na susretima s braćom Židovima, kojih ovdje nema mnogo, s muslimanima, Bošnjacima, s Romima, kojih ima raznih vjera, s braćom Rusima, s kojima smo se zajedno okupljali u ovom hramu i molili se Bogu”, kazao je.

Izvor: Eparhija zagrebačko-ljubljanska

Rekao je da zbog svega toga osjeća dužnost da makar svakog dana kaže po jedno Gospode pomiluj ”za pravoslavne Srbe u Hrvatskoj i za sve ljude u Hrvatskoj, sa željom da Kristov mir, Kristova ljubav budu sadržaji života svih ljudi”.

Patrijarh je kazao da će ostati administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske onoliko koliko to bude volja Svetog Arhijerejskog Sabora i naglasio da se ranije trudio, ali i da će se još više u budućnosti truditi da ništa i ni o čemu ne odlučuje sam, nego da sve bude izraz saborne volje. Najviše će biti u Beogradu, ali će dolaziti i u Zagreb, pa će biti prilike za razgovor, zajedničku molitvu pa i ”da se jedni drugima požalimo.”

Na kraju je patrijarh rekao da je čuo vijest o smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. ”Bez ulaženja u politiku, jer to nam nije svojstveno, a i ne razumijemo se u to, dužni smo reći da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih ljudi grada Zagreba i šire od toga, ali i moj osobni prijatelj. Molim se Bogu za pokoj njegove duše. Neka mu Gospodin podari Kraljevstvo nebesko i život vječni”, kazao je patrijarh Porfirije.